2020. sze 17.

Ragacsos almás tekercs

írta: Hajós Ágnes
Ragacsos almás tekercs

20190921_091448s.jpg

Frissen, forrón a legjobb!

Ilyenkor ősszel (nekem mondjuk bármikor) adja magát a dolog, hogy almás sütit süssünk.

Az almával egyébként nem túl jó a viszonyom, bár az igazán ropogós, enyhén savanykás, illatos fajtának nem tudok ellenállni. 

Gyerekkoromban több kiló almát megettem évente, szerettem is, de egy idő után besokalltam. Nagyjából mostanában tért vissza az étvágyam, és már nem csak sülve szeretem, hanem időnként el is ropogtatok egyet-egyet.

De a legjobbak mégis az almás sütik, az almás pitével az élükön. Nemsokára erről is teszek fel receptet, de előbb egy puha, szaftos, ragacsos tekercs jön:

 

Ragacsos almás tekercs

Hozzávalók egy gáztepsinyi mennyiséghez:

A tésztához:

50 dkg liszt + a nyújtáshoz

2,5 dl tej

1 tk cukor

1 csipet só

10 dkg vaj

1 tojás sárgája

2,5 dkg élesztő

A töltelékhez:

1 citrom leve

5 db alma

2 csomag vaníliás cukor

2 tk fahéj

A ragacsos mázhoz:

Fél csésze víz

Fél csésze cukor

1 tk liszt

1 tk fahéj

 

A tésztához a tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felfut.

A vajat meglangyosítjuk, de ne legyen forró. A lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a tojássárgát, az élesztős tejet és a vajat. Megdagasztjuk, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Közben az almákat meghámozzuk, összeforgatjuk a citromlével. A vaníliás cukrot egy külön kis tálban elkeverjük a fahéjjal.

Mikor a tészta megkelt, elfelezzük, és 20x30-as téglalapokra nyújtjuk. Elosztjuk rajtuk a reszelt almát és megszórjuk a fahéjas cukorral. Felgöngyöljük, 2 cm-es csigákra vágjuk.

Egymástól kisebb távolságra helyezzük egy szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire, fél órát még hagyjuk állni. Megszórjuk a maradék fahéjas cukorral.

Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, kb. fél óra alatt megsütjük. Amíg hűl, a mázhoz valókat sűrű sziruposra főzzük, közben többször megkeverjük. Kanállal megcsorgatjuk a csigákat, megvárjuk, míg kicsit kihűl és fogyaszthatjuk is. Mondjuk nálunk még forrón elfogyott a fele :D

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

alma csiga fahéj