2021. aug 26.

Fodros saláta sült császárral

írta: Hajós Ágnes
Fodros saláta sült császárral

Egy klasszikus a tanfolyamról

Lassan 10 éve, hogy elkezdtem írni a blogomat, és pontosan 10 éve, hogy elvégeztem a szakácstanfolyamot.

Egy nagyon kreatív gyakorlati tanárom volt, aki a klasszikusokon kívül több ismertebb külföldi ételt is megmutatott.

Ez az egyszerű, de igazán különleges saláta is a repertoárban volt, azóta többször elkészítettem itthon is.

Kóstoljátok meg!

Frisée aux lardons (frizésaláta császárszalonnával)

20200527_121422s.jpg

Hozzávalók 4 főre:

1 fej frizésaláta (vagy más, fodros levelű saláta)

3 db csirkemáj

2 ek vörösborecet

Olívaolaj

Só, bors

25 dkg császárszalonna

 

A szalonnát csíkokra vágjuk, egy serpenyőben pörcösre sütjük, félretesszük. Kb. két ek-nyi zsírt hagyunk a serpenyőben, megsütjük rajta a falatnyi darabokra vágott és villával megszurkált májat. Mikor kész, lecsepegtetjük és a botmixer poharába tesszük. Hozzáadunk 1 mk sót, szép adag frissen őrölt borsot, a borecetet és 5 ek olívaolajat. Összeturmixoljuk. Ez lesz a salátaszósz, szóval ha túl sűrű lenne, kevés vizet adhatunk hozzá. Egyébként pedig igazíthatunk az ízén, ha nem elég savanykás, még egy kis ecetet hozzáadunk, sózhatjuk is. Kihűtjük.

A salátát falatnyi darabokra tépkedjük, megmossuk, alaposan lecsepegtetjük. Összeforgatjuk az öntettel, a szalonnával megkoronázva tálaljuk.

 

Szólj hozzá

saláta császár csirkemáj