Fodros saláta sült császárral
Egy klasszikus a tanfolyamról
Lassan 10 éve, hogy elkezdtem írni a blogomat, és pontosan 10 éve, hogy elvégeztem a szakácstanfolyamot.
Egy nagyon kreatív gyakorlati tanárom volt, aki a klasszikusokon kívül több ismertebb külföldi ételt is megmutatott.
Ez az egyszerű, de igazán különleges saláta is a repertoárban volt, azóta többször elkészítettem itthon is.
Kóstoljátok meg!
Frisée aux lardons (frizésaláta császárszalonnával)
Hozzávalók 4 főre:
1 fej frizésaláta (vagy más, fodros levelű saláta)
3 db csirkemáj
2 ek vörösborecet
Olívaolaj
Só, bors
25 dkg császárszalonna
A szalonnát csíkokra vágjuk, egy serpenyőben pörcösre sütjük, félretesszük. Kb. két ek-nyi zsírt hagyunk a serpenyőben, megsütjük rajta a falatnyi darabokra vágott és villával megszurkált májat. Mikor kész, lecsepegtetjük és a botmixer poharába tesszük. Hozzáadunk 1 mk sót, szép adag frissen őrölt borsot, a borecetet és 5 ek olívaolajat. Összeturmixoljuk. Ez lesz a salátaszósz, szóval ha túl sűrű lenne, kevés vizet adhatunk hozzá. Egyébként pedig igazíthatunk az ízén, ha nem elég savanykás, még egy kis ecetet hozzáadunk, sózhatjuk is. Kihűtjük.
A salátát falatnyi darabokra tépkedjük, megmossuk, alaposan lecsepegtetjük. Összeforgatjuk az öntettel, a szalonnával megkoronázva tálaljuk.