Gyorskaja III. - Poutine Kanadából
Sült krumpli, krémsajt és BBQ szósz - Chuck nyomán
A sorozat utolsó darabja a Kanadában kedvelt poutine (putin). Én a TvPaprikán láttam-hallottam róla először, egy Chuck nevű, általam nagyon kedvelt szakács műsorában. Nem elég, hogy a receptjei jók, a tetoválásai és az aláfestő zene is tetszik... :)
Az étel rövid története: A kanadai Quebec tartományból származik az 1950-es évek második feléből. Nemsokára elterjedt az egész államban, vendéglőkben, bárokban, síparadicsomok pihenőjében szolgálták fel. Ami a szerintem legjobb benne, hogy a gyerekek nagy kedvence is! Komolyabb történelmét itt találod.
Különben ez is egy roppant egyszerű étel, sült krumpli, túró (esetleg morzsolt krémes sajt) leöntve egy nagyon finom mártással, ami szerintem a barbecue szószhoz hasonlít. No nem a hazai gyorsétterem-láncban kínáltra kell gondolni, hanem például az általam leírt carolinai változatra. Tehát a recept:
Poutine
Hozzávalók 4 főre:
80 dkg krumpli
30 dkg túró vagy krémsajt
Só
Olaj a sütéshez
A szószhoz:
1 kis hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 l húslé
2 ek kechup
1 ek almaecet
1 ek zöldbors
1 kk Worchestershire-szósz
2 ek vaj
2 ek liszt
2,5 dl mustár
1,25 dl méz
1 ek olívaolaj
Krumplit megpucoljuk, hasábokra vágjuk, 1-2 órára vízbe áztatjuk.
A szószhoz az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Felöntjük a húslével, beletesszük a kechupot, almaecetet, zöldborsot, Worchestershire szószt. A vajon világosbarnára pirítjuk a lisztet, majd fokozatosan besűrítjük vele a szószt. Kb. fél órát főzzük, míg jól besűrűsödik, majd hozzáadjuk a mustárt és a mézet. Ezzel is jól összeforraljuk, majd szűrőn átszűrjük. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk.
Közben a krumpliról leitatjuk a vizet és bő olajban kisütjük. Mikor kész, papírtörlőre szedjük, majd sózzuk.
Kis tálkákba tesszük a sült krumplit, rámorzsoljuk a túrót, majd meglocsoljuk a szósszal.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!