2013. jan 13.

Gyorskaja III. - Poutine Kanadából

írta: Hajós Ágnes
Gyorskaja III. - Poutine Kanadából

Sült krumpli, krémsajt és BBQ szósz - Chuck nyomán

A sorozat utolsó darabja a Kanadában kedvelt poutine (putin). Én a TvPaprikán láttam-hallottam róla először, egy Chuck nevű, általam nagyon kedvelt szakács műsorában. Nem elég, hogy a receptjei jók, a tetoválásai és az aláfestő zene is tetszik... :)

Az étel rövid története: A kanadai Quebec tartományból származik az 1950-es évek második feléből. Nemsokára elterjedt az egész államban, vendéglőkben, bárokban, síparadicsomok pihenőjében szolgálták fel. Ami a szerintem legjobb benne, hogy a gyerekek nagy kedvence is! Komolyabb történelmét itt találod.

Különben ez is egy roppant egyszerű étel, sült krumpli, túró (esetleg morzsolt krémes sajt) leöntve egy nagyon finom mártással, ami szerintem a barbecue szószhoz hasonlít. No nem a hazai gyorsétterem-láncban kínáltra kell gondolni, hanem például az általam leírt carolinai változatra. Tehát a recept:

Poutine

DSC_0443s

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg krumpli

30 dkg túró vagy krémsajt

Olaj a sütéshez

 

A szószhoz:

1 kis hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 l húslé

2 ek kechup

1 ek almaecet

1 ek zöldbors

1 kk Worchestershire-szósz

2 ek vaj

2 ek liszt

2,5 dl mustár

1,25 dl méz

1 ek olívaolaj

 

Krumplit megpucoljuk, hasábokra vágjuk, 1-2 órára vízbe áztatjuk.

A szószhoz az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Felöntjük a húslével, beletesszük a kechupot, almaecetet, zöldborsot, Worchestershire szószt. A vajon világosbarnára pirítjuk a lisztet, majd fokozatosan besűrítjük vele a szószt. Kb. fél órát főzzük, míg jól besűrűsödik, majd hozzáadjuk a mustárt és a mézet. Ezzel is jól összeforraljuk, majd szűrőn átszűrjük. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk.

Közben a krumpliról leitatjuk a vizet és bő olajban kisütjük. Mikor kész, papírtörlőre szedjük, majd sózzuk.

Kis tálkákba tesszük a sült krumplit, rámorzsoljuk a túrót, majd meglocsoljuk a szósszal.

DSC_0448s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

túró mustár vaj zöldbors almaecet Worcestershire szósz kechup