Gyorskaja II. - Fish and chips
Hal, sült krumpli, borsópüré - az angolok fast food-ja
Ezúttal az angol nyelvű országokban kapható egyik kedvenc take-away-food (nyersfordításban - elvihető étel) van soron.
Először a 19. század második felében tettek róla említést Angliában, a munkásosztály közkedvelt eledele volt. A lelkesedés iránta azóta csak nőtt, elterjedt az egész világon, főként a valamikori brit fennhatóság alatti területeken.
Ennyit a rövid történetről, bővebben itt találhattok infót.
Alapjában véve egy roppant egyszerű kaja, sörtésztában sült hal sült krumplival, tradicionálisan borsópürével és/vagy tartárral. Valószínűleg pont egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége, aki még nem kóstolta, tegye meg!
Fish and chips
Hozzávalók 4 főre:
80 dkg krumpli
1 kg tengeri halfilé
20 dkg liszt + a forgatáshoz
1 tojás
3 dl sör
Só, bors
Olaj
A borsópüré receptjét itt találod, ez esetben a füstölt sajt helyett azonos mennyiségű cheddar-ral készítettem.
A krumplit nagyobb hasábokra vágjuk, bő olajban 15 percig alacsony lángon, majd a legnagyobbra állítva pár perc alatt pirosra sütjük őket. A filéket 4 darabba vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A lisztet simára keverjük a tojással és a sörrel, megsózzuk. Sűrű palacsintatésztát kell hogy kapjunk, ha nem elég sűrű, tegyünk még lisztet hozzá.
A haldarabkákat először sima lisztbe, majd a masszába mártjuk és a szintén bő olajban pár perc alatt világosbarna-ropogósra sütjük. Papírtörlőn gyorsan leitatjuk, majd rácsra tesszük.
Egy szalvétát (vagy zsírpapírt) tölcsérformára csavarunk, beletesszük sült halat, a krumplival borsópürével kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!