2013. jan 12.

Gyorskaja II. - Fish and chips

írta: Hajós Ágnes
Gyorskaja II. - Fish and chips

Hal, sült krumpli, borsópüré - az angolok fast food-ja

Ezúttal az angol nyelvű országokban kapható egyik kedvenc take-away-food (nyersfordításban - elvihető étel) van soron.

Először a 19. század második felében tettek róla említést Angliában, a munkásosztály közkedvelt eledele volt. A lelkesedés iránta azóta csak nőtt, elterjedt az egész világon, főként a valamikori brit fennhatóság alatti területeken.

Ennyit a rövid történetről, bővebben itt találhattok infót.

Alapjában véve egy roppant egyszerű kaja, sörtésztában sült hal sült krumplival, tradicionálisan borsópürével és/vagy tartárral. Valószínűleg pont egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége, aki még nem kóstolta, tegye meg!

Fish and chips

 

DSC_0289sw

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg krumpli

1 kg tengeri halfilé

20 dkg liszt + a forgatáshoz

1 tojás

3 dl sör

Só, bors

Olaj

 

A borsópüré receptjét itt találod, ez esetben a füstölt sajt helyett azonos mennyiségű cheddar-ral készítettem.

 

A krumplit nagyobb hasábokra vágjuk, bő olajban 15 percig alacsony lángon, majd a legnagyobbra állítva pár perc alatt pirosra sütjük őket. A filéket 4 darabba vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A lisztet simára keverjük a tojással és a sörrel, megsózzuk. Sűrű palacsintatésztát kell hogy kapjunk, ha nem elég sűrű, tegyünk még lisztet hozzá.

A haldarabkákat először sima lisztbe, majd a masszába mártjuk és a szintén bő olajban pár perc alatt világosbarna-ropogósra sütjük. Papírtörlőn gyorsan leitatjuk, majd rácsra tesszük.

Egy szalvétát (vagy zsírpapírt) tölcsérformára csavarunk, beletesszük  sült halat, a krumplival borsópürével kínáljuk.

DSC_0296s

DSC_0292s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sör sajt tejszín borsó vaj petrezselyem szerecsendió tengeri hal cheddar