Rizottók gombával és kolbásszal
Kétféle rizottó - egyszerűek és kényeztetőek
Nem győzöm elég helyen hangsúlyozni, hogy a rizottó az egyik kedvenc ételem. Nem csak azért, mert egyszerű elkészíteni, hanem mert a rizottók is az olyan ételek számomra, mint a krémlevesek - a lelket is melengetik. Egy szál villával mély tányérból fogyaszthatóak, sokféle íz és állag egyesül benne. Evés közben bármi mással is lehet foglalkozni, bár én csak csendben élvezni szoktam az ízét :)
A következő változatok szintén kezdők által is elkészíthetőek, a kolbászos verziót a vizsgámra készülve sajátítottam el, próbáljátok ki!
Monzai rizottó - Risotto alla Monzese
Hozzávalók 4 főre:
5 dkg vaj
20 dkg rizottó rizs
20 dkg kolbász
1 nagy fej hagyma
1,5 dl fehérbor
1 l húslé
Só, frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem
8 dkg reszelt parmezán
A vaj felét felolvasztjuk, aranysárgára pirítjuk benne az apróra vágott hagymát. Lehúzzuk a kolbász héját, vékonyan felkarikázzuk, a hagymára dobjuk. Mikor kieresztette kicsit a zsírját, rászórjuk a rizst, addig kevergetjük, míg megszínezi a kolbászzsír. Felöntjük a borral, megvárjuk, míg elpárolog belőle az alkohol és a nedvességet a rizs magába szívja. Ekkor felöntjük 1-2 merőkanál alaplével, ezt is megvárjuk, míg felszívja. Ezt a műveletet addig folytatjuk, míg a rizs megpuhul, a rizottó pedig krémes lesz. Belereszeljük a sajtot és beledobjuk a maradék vajat. Addig kevergetjük, míg felolvadnak. Végül apróra vágott petrezselyemmel ízesíthetjük.
Egyszerű gombás rizottó
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg rizottó rizs
20 dkg gomba
5 dkg vaj
1 l húslé
6 dkg parmezán vagy más, karakteres ízű sajt
1 csokor petrezselyem
Só, bors
1 dl fehérbor
1 közepes fej hagyma
A hagymát apróra vágjuk, a vaj felén üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a rizst, fehéredésig kevergetjük, majd felöntjük a borral. Mikor elpárolgott, elkezdjük merőkanalanként felönteni a levessel, mindig csak annyit, amennyit felszív a rizs. Mikor megpuhult, apróra vágjuk a petrezselymet, lereszeljük a sajtot (egy keveset félreteszünk a díszítéshez) és a vajjal együtt belekeverjük a rizottóba. Addig keverjük, amíg a sajt elolvad, majd fedő alatt öt percet állni hagyjuk.
A maradék reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!