2013. ápr 10.

Rizottók gombával és kolbásszal

írta: Hajós Ágnes
Rizottók gombával és kolbásszal

Kétféle rizottó  -  egyszerűek és kényeztetőek

Nem győzöm elég helyen hangsúlyozni, hogy a rizottó az egyik kedvenc ételem. Nem csak azért, mert egyszerű elkészíteni, hanem mert a rizottók is az olyan ételek számomra, mint a krémlevesek - a lelket is melengetik. Egy szál villával mély tányérból fogyaszthatóak, sokféle íz és állag egyesül benne. Evés közben bármi mással is lehet foglalkozni, bár én csak csendben élvezni szoktam az ízét :)

A következő változatok szintén kezdők által is elkészíthetőek, a kolbászos verziót a vizsgámra készülve sajátítottam el, próbáljátok ki!

Monzai rizottó - Risotto alla Monzese

 DSC_1436s

Hozzávalók 4 főre:

5 dkg vaj

20 dkg rizottó rizs

20 dkg kolbász

1 nagy fej hagyma

1,5 dl fehérbor

1 l húslé

Só, frissen őrölt bors

1 csokor petrezselyem

8 dkg reszelt parmezán

 

A vaj felét felolvasztjuk, aranysárgára pirítjuk benne az apróra vágott hagymát. Lehúzzuk a kolbász héját, vékonyan felkarikázzuk, a hagymára dobjuk. Mikor kieresztette kicsit a zsírját, rászórjuk a rizst, addig kevergetjük, míg megszínezi a kolbászzsír. Felöntjük a borral, megvárjuk, míg elpárolog belőle az alkohol és a nedvességet a rizs magába szívja. Ekkor felöntjük 1-2 merőkanál alaplével, ezt is megvárjuk, míg felszívja. Ezt a műveletet addig folytatjuk, míg a rizs megpuhul, a rizottó pedig krémes lesz. Belereszeljük a sajtot és beledobjuk a maradék vajat. Addig kevergetjük, míg felolvadnak. Végül apróra vágott petrezselyemmel ízesíthetjük.

DSC_1439s

 

Egyszerű gombás rizottó

 DSC_1590s

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg rizottó rizs

20 dkg gomba

5 dkg vaj

1 l húslé

6 dkg parmezán vagy más, karakteres ízű sajt

1 csokor petrezselyem

Só, bors

1 dl fehérbor

1 közepes fej hagyma

 

A hagymát apróra vágjuk, a vaj felén üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a rizst, fehéredésig kevergetjük, majd felöntjük a borral. Mikor elpárolgott, elkezdjük merőkanalanként felönteni a levessel, mindig csak annyit, amennyit felszív a rizs. Mikor megpuhult, apróra vágjuk a petrezselymet, lereszeljük a sajtot (egy keveset félreteszünk a díszítéshez) és a vajjal együtt belekeverjük a rizottóba. Addig keverjük, amíg a sajt elolvad, majd fedő alatt öt percet állni hagyjuk.

A maradék reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

DSC_1591s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá