2021. jún 13.

Édes-fűszeres rákok "egyszerű" körettel

írta: Hajós Ágnes
Édes-fűszeres rákok "egyszerű" körettel

Extra különleges ebéd 20 perc alatt

Most már lassan mindenhol lehet ilyen-olyan rákot kapni, és bevallom, én nagyon megkedveltem. 

Egyszerű elkészíteni, minden fűszer jól áll neki, szinte mindennel kombinálható.és a legtöbb körettel "kompatibilis".

Most egy olyan kombinációt hoztam, ami a legtöbb ázsiai országban szinte megszokottnak számít. 

Édes-fűszeres, ropogós, pár falatnyi ízbombák, a köret pedig egy, már nem is annyira nehezen megszerezhető növény, a pak choi. A legegyszerűbb elkészítéssel, csak só, bors és egy kis olívaolaj, de a rák nagyszerű aromáihoz nem is kell több kiegészítés.

Próbáljátok ki!

  

Ragacsos rákok pak choi-jai

 20180223_121709s.jpg

Hozzávalók 4 főre:

20-25 db királygarnéla tisztítva

5 gerezd fokhagyma

4 ek olívaolaj

 

A mázhoz:

3 nagy ek baracklekvár

2 tk magos mustár

1 ek currypor

2 tk vörösborecet

Fél mk őrölt római kömény

Fél tk só

Frissen őrölt bors

 

A körethez:

4-6 db pak choi

Só, bors

2 ek olívaolaj

 

1 lime

 

A mázhoz valókat összekeverjük. Az édes és a savanyú is íz is hangúlyos legyen! Megkóstoljuk, ha nagyon savanyú, még adhatunk hozzá lekvárt. Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, beleszórjuk az apróra vágott (nem átnyomott!) fokhagymát, pár percig kevergetve pirítjuk. Akkor jó, ha a darabkák világosbarnák, akkor szedőkanállal azonnal kiszedjük. Mehetnek a helyükre a rákok, oldalanként kb. 3 percig sütjük. Ekkor ráöntjük a szószt, a garnélákat párszor beleforgatjuk, hagyjuk, hogy kicsit rákaramellizálódjon.

A pak choi-okat félbevágjuk, megmossuk. Egy nagyobb grillserpenyőt vagy a grillrácsot felhevítjük, megkenjük olívaolajjal. A vágott felüket megsózzuk, borsozzuk és ráfordítjuk a grillre. A másik felüket is megsózzuk. Mindkét oldalukat kb. 5 percig sütjük.

Tálaláskor ízlés szerinti mennyiségű kelt és rákot szedünk, megcsepegtetjük a lime levével, azonnal fogyasztjuk.

20180223_121649s.jpg

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

rák mustár fokhagyma curry lekvár lime pak choi