2020. júl 04.

Indiai ragu bográcsban, halmozzuk az élvezeteket :)

írta: Hajós Ágnes
Indiai ragu bográcsban, halmozzuk az élvezeteket :)

Házi lepénykenyérrel és joghurtos zöldségekkel

Imádok nyáron szabad tűzön készült ételeket főzni.

Sőt, ha bográcsozunk, próbálom minél jobban megvariálni, különlegessé tenni az ételt.

Legutóbb indiai ihletet kaptam, jó fűszeres ragura vágytam valami lepénykenyérrel, és ha már belemelegedtem, összedobtam hozzá egy hűsítő joghurtos "salátát" is.

A lepénykenyér receptje innen van, de kicsit változtattam rajta.

Indiai sertésragu bográcsban, paradicsomos raitával és csapatival

Hozzávalók 4 főre:

A raguhoz:

0,5 kg sertéstarja

0,3 kg csirkemáj

1 nagy hagyma

1 nagy paradicsom

1 zöldpaprika

3 gerezd fokhagyma

1 konzerv kókusztej

1 konzerv csicseriborsó

1-1 nagy tk római kömény, koriandermag, kurkuma, gyömbér, curry, fahéj és őrölt szegfűszeg (lehet több is, én római köményből és curry-ből még 1-1 ek-lal beleraktam :D )

Só, bors

Fél l alaplé (és/vagy víz)

4 ek olívaolaj

 

A raitához:

1 kígyóuborka

5 kisebb hónapos retek

2 nagy húsos paradicsom

8 nagyobb levél menta

1 tk római kömény (egész)

Só, bors

2 dl görög joghurt

 

A chapatihoz:

6 ek tk liszt

6 ek simaliszt

1 nagy tk só

1 nagy ek szezámmag

2,2 dl langyos víz

Pár ek olívaolaj

 

Először a csapatit állítjuk össze:

A liszteket összekeverjük a sóval és a szezámmaggal, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük a vizet, ragacsos tésztát gyúrunk belőle. Nem kell sokáig, csak amíg összeáll. Letakarva pihentetjük öt percig, majd ismét összegyúrjuk, ekkor már sima lesz. Legalább egy fél órát pihentetjük nedves konyharuhával letakarva. 10 golyót gyúrunk a tésztából, egyenként 1-2 mm vastag körökké nyújtjuk. Közepesnél kicsit forróbb palacsintasütőben mindkét oldalukat megsütjük, akkor jó, ha kicsit odakap. Kivéve az egyik oldalát megkenjük nagyon kevés olívaolajjal, egymás tetején, konyharuhába rejtve tartjuk fogyasztásig.

A raitához lereszeljük az uborkát és retket, 1 tk sóval meghintjük, összekeverjük. 1 órára hűvös helyre félretesszük.

Közben a paradicsomot apróra kockázzuk, a levét is megtartjuk. Az uborkát kinyomkodjuk, a paradicsomhoz adjuk. Egy száraz serpenyőben kipattogtatjuk a római köményt, mozsárban megtörjük, a zöldségekhez szórjuk. Hozzáöntjük a joghurtot, megborsozzuk, összekeverjük. Megkóstoljuk és megsózzuk. Fogyasztásig behűtjük.

A húst vékony, féltenyérnyi szeletekre vágjuk, mindkét oldalukat megsózzuk és borsozzuk.

A bográcsban felhevítjük az olívaolajat, jó forró legyen. A hússzeleteket gyorsan mindkét oldalukon megkapatjuk, kis időre kivesszük.

A visszamaradt zsiradékba szórjuk a felkockázott hagymát, fokhagymát, paradicsomot és paprikát, valamint a fűszereket. Kissé megpirítjuk, majd az alaplevet hozzáöntögetve pépesre pároljuk. Ezután visszatesszük a hússzeleteket és annyi vizet adunk hozzá, hogy kissé ellepje, majd fél órát főzzük. Hozzáborítjuk a kókusztejet, elkeverjük, még egy 10 percig rotyogtatjuk, mehet hozzá a lecsepegtetett csicseriborsó is. Beleborítjuk a falatokra vágott májat, átkeverjük, öt perc után megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk, borsozzuk vagy fűszerezzük.

Akkor a legjobb, ha a szaft besűrűsödött, de pont ellepi az ételt.

Tálaláskor egy adag ragut tányérra szedünk, jöhet mellé a raita (saláta), a csapatival mártogatva, „kanalazva” fogyasztjuk.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

csirke saláta curry csirkemáj csicseriborsó tarja chapati