2013. jún 09.

Díjátadó - partyfalatokkal

írta: Hajós Ágnes
Díjátadó - partyfalatokkal

Lekvárok, orda, olajok, mangalica... és nyertem!!!

Múltkor sikerült megnyernem a CSIKOS kihívás első hetét, így tegnap részt vettem a díjátadón a CSIKOS napok keretein belül. Néhány élelmiszermárka is képviseltette magát kóstolókkal, többek között a Soma Sajt és a Donum Terrae. A Soma termékekkel több helyen találkozhatunk, legtöbben talán az orda sajtokról ismerik, itt más termékeiket is megismertem. A Donum Terrae családot most próbáltam ki először, magolajok, magkrémek és gyümölcsecetek találhatók náluk. Azt hiszem, rendszeres felhasználójuk leszek, sőt, nektek is ajánlom. Olyan ízekkel ismerkedhettek meg, amit még soha nem éreztetek!Én ezeket kaptam:

DSC_2753s

Káptalantóti mangalicatermékekkel is találkoztam, mindet végigkóstoltam :) És végül, de nem utolsósorban végigkóstoltam rengeteg CSIKOS lekvárt. Egyikben sem csalódtam, rengeteg íz és zamat... azt hiszem, nem tudom leírni, tényleg meg kell kóstolni :)

Szóval szép kis délelőtt volt, teleehettem magam jobbnál jobb finomságokkal, én is készültem a kiállítóknak egy meglepetéssel.

Ezen alkalommal rendeztek egy mini blogkóstolót is, meghívtak néhány gasztrobloggert, hogy ismerjük meg egymást, a szervezőket, érezzük jól magunkat. És persze, hogy készítsünk is valami finomságot egymásnak, az arra járóknak. Gondoltam, a bemutatott termékek közül veszek néhányat alapul, ezekből alkotok egy kóstolótálat, hogy megmutassam, én miket tudok velük elképzelni. Két nap ötletelés és egy nap előkészítés után jónéhány, ízekben rendkívül gazdag falatkát alkottam.

Egyvalamit előre leszögezhetek: akár az én receptjeimben, akár más variációkban ezek az alapanyagok verhetetlenek. De nem szaporítom tovább a szót, jöjjenek a partyfalatok, amivel nem okozunk senkinek csalódást.

DSC_2737s

 

Amit láthattok:

 

Ordakrém szezámmal, dióval és petrezselyemmel,

Tökmagos ordakrém

Aszalt paradicsomos, rozmaringos kenyérkén

 


Az aszalt paradicsomos, rozmaringos kenyér receptjét itt találjátok. A falatkákhoz szeletekre vágjuk, virág alakú formával kiszúrjuk, a kész krémeket kiskanállal megformázva a tetejükre ültetjük.

 

Ordakrém szezámmal, dióval és petrezselyemmel

DSC_2740sv

Hozzávalók:

10 dkg Soma natúr orda

0,5-0,7 ml Donum Terrae szezámolaj

2 ek szezámmag

1 kis csokor petrezselyem

4 ek száraz serpenyőben pirított, mozsárban durvára tört dió

Csipet só, bors

 

A hozzávalókat villával összenyomkodjuk, 1 napig hűtőben tartjuk fogyasztás előtt.

 

 

Tökmagos ordakrém

DSC_2740sv2
 

Hozzávalók:

10 dkg Soma natúr orda

Fél dl Donum Terrae tökmagolaj

4 dkg vaj

2 kk Donum Terrae  tökmagkrém

4 ek száraz serpenyőben pirított, mozsárban durvára tört sótlan tökmag

Só, bors

 

A hozzávalókat villával összenyomkodjuk, 1 napig hűtőben tartjuk fogyasztás előtt.

 

Marinált paprikába göngyölt mangalica-tepertőkrém

 DSC_2737sv

Mangalica-tepertőkrém

 

Hozzávalók:

20 dkg mangalicatepertő

5 dkg vaj

2 kemény tojás

1 ek tejföl

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

2 kk pirospaprika

Só, bors

 

A hozzávalókat késes robotgépben összedolgozzuk.


A marinált paprika receptje itt található. Ehhez a recepthez két adag kell. Felhasználás előtt nagyságtól függően hosszában 3-4 részre tépjük, alaposan felitatjuk róla a nedvességet. Az elkészített tepertőkrémet kiskanállal a paprikaháromszögek rövidebb oldalára tesszük, felgöngyöljük, fogpiszkálóval megtűzzük.

 

Sült rizottógolyók CSIKOS chutney-val

 

DSC_2742s

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:

20 dkg rizottó rizs

5 dkg vaj

10 dkg ementáli

10 dkg kolozsvári szalonna

1 fej hagyma

1 l marhaalaplé

Só, bors

1 csokor petrezselyem

Fél dl száraz rozé

Zsemlemorzsa a panírozáshoz

Olaj a sütéshez

 

1 üveg CSIKOS Paradicsom chutney rozmaringgal és körömvirággal

 

A vaj felén üvegesre pirítjuk a hagymát, rádobjuk a felkockázott szalonnát. Kevergetve pirítjuk egy darabig, majd ráöntjük a rizst és a bort. Mikor a rizs beszívta az alkoholt, elkezdjük merőkanalanként adagolni hozzá az alaplét. Mindig csak annyit, amennyit a rizs felvesz. Mikor a rizs puha, a rizottó pedig krémes lesz, elzárjuk alatta a gázt és belekeverjük a reszelt sajtot és a vajat, amíg elolvad. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Apróra vágjuk a petrezselymet, ezt is a rizottóhoz adjuk, majd lefedve teljesen kihűtjük.

Ekkor hideg, vizes kézzel golyókat formázunk belőle, meghempergetjük zsemlemorzsában és bő, nagyon forró olajban kisütjük. A chutney-val kínáljuk.

DSC_2743s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

kenyér rozmaring petrezselyem szezámmag tökmagolaj tökmag aszalt paradicsom orda