2021. sze 08.

Budapest aprópecsenye

írta: Hajós Ágnes
Budapest aprópecsenye

A híres magyar étel bélszín nélkül :)

 Imádom a ragukat.

Sokféle alapanyagot lehet összekutyulni aszerint, hogy éppen mit van kedvem enni. Ki lehet bontakozni készítés közben, előre el lehet készíteni az alapanyagokat és az utolsó pillanatban összedobni.

A most következő receptet ezen az oldalon találtam.

Először nem akartam sertésszüzet tenni bele, mert túl jófajta husinak tartom. De mivel pont lapult egy kisebb darab a fagyasztóban, felolvasztottam és nekiugrottam.

Nem is bántam meg, nagyon finom lett. Sőt, még a finnyás gyerekeimnek is tetszett :)

 

 

Budapest aprópecsenye

 20200205_115600s.jpg

Hozzávalók 4-6 főre:

15 dkg füstölt, húsos szalonna

50 dkg (1 kisebb) sertésszűz

1 közepes hagyma

20 dkg gomba

Fél zöldpaprika

1 kisebb paradicsom

20 dkg csirkemáj

Zsír

1 ek pirospaprika

Só, bors

1 nagy gerezd fokhagyma

10 dkg zöldborsó

Kb. fél l alaplé (vagy víz)

 

A tálaláshoz rizs

 

A csirkemájat falatnyi darabokra vágjuk, a szüzet és a szalonnát felcsíkozzuk. A gombát, paradicsomot, paprikát felszeleteljük, a hagymát apróra vágjuk.

Egy serpenyőben egy tk zsírt felolvasztunk, kiolvasztjuk rajta a szalonnát, de ne teljesen pörcösre. Kiszedjük, mehet a helyére a szűz. Nagy lángon körbepirítjuk, ezeket is kiszedjük. A májdarabkákat alaposan megszurkáljuk villával, ezeket is megkapatjuk és hozzáadjuk a többi húshoz pihenni, kis időre lefedjük.

A serpenyőt kitöröljük, ismét teszünk bele kevés zsírt. Mehet bele a hagyma, paprika, paradicsom és a gomba. Többször lepirítva, alaplét aláöntögetve puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a pirospaprikát, pár keverés után visszatesszük a húsokat és mehet bele a borsó is. Ismét felöntjük kevés alaplével és pár perc alatt összepároljuk az egészet. Végül beállítjuk a sóját és alaposan megborsozzuk. Párszor átkeverjük és tálalhatjuk is.

20200205_115606s.jpg

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

ragu csirkemáj borsó szalonna sertéssszűz