Fahéjas kürtőskalács-süti
Kívül ropogós, belül puha és nagyon fahéjas
Sajnos csak ritkán próbálok ki új sütiket, aki ismer, az tudja, hogy nem vagyok édesszájú. Viszont a fiúkáim meg a Zuram imádják. Szóval időnként kedvezek nekik és a megszokott zserbón és almás pitén kívül összedobok valami szimpatikus kinézetű édességet is.
Nemrég ezt a gyöngyszemet találtam, és be kell vallanom, még én is benyomtam belőle hármat-négyet... :D
Az állagát kb. a kürtős kalácshoz tudom hasonlítani, szóval a mostani karanténos időkben is hozzájuthatunk a szeretett ízekhez bármiféle eszköz megvásárlása nélkül.
Recept innen.
Fahéjas csigatekercs
Hozzávalók:
45 dkg liszt
5 dkg olvadt vaj
1,5 tk szárított élesztő
2,5 dl tej
6 dkg porcukor
1 tojás
A töltelékhez:
10 dkg porcukor
1 ek fahéj
5 dkg vaj
A tetejére:
2 ek víz + 1 ek porcukor simára keverve
A tésztához valókat ragacsos tésztává dagasztjuk, elég, ha összeáll. Langyos helyen, nedves konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük.
Amíg kel, a vajat felolvasztjuk, kikeverjük a fahéjjal és a porcukorral.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 40*50 cm-esre nyújtjuk, megkenjük a fahéjas keverékkel. A rövidebb oldalánál fogva feltekerjük, 8 hasonló méretű trapéz alakú darabra vágjuk.
Egy tepsibe, amiben mindegyik kényelmesen elfér, szilikonos sütőpapírt terítünk. A trapézokat elhelyezzük rajta, a hosszabbik oldalukkal lefelé. A kezünkkel kicsit kilapítjuk.
További fél órát pihentetjük.
Ezután 200 fokos sütőbe toljuk és addig sütjük, míg barna nem lesz. Kivéve megkenjük a cukros vízzel és megpróbáljuk megvárni, míg kihűl :D
Na, jó ez vicc volt, hiszen forrón a legfinomabb!
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!