2020. dec 09.

Fahéjas kürtőskalács-süti

írta: Hajós Ágnes
Fahéjas kürtőskalács-süti

Kívül ropogós, belül puha és nagyon fahéjas

Sajnos csak ritkán próbálok ki új sütiket, aki ismer, az tudja, hogy nem vagyok édesszájú. Viszont a fiúkáim meg a Zuram imádják. Szóval időnként kedvezek nekik és a megszokott zserbón és almás pitén kívül összedobok valami szimpatikus kinézetű édességet is.

Nemrég ezt a gyöngyszemet találtam, és be kell vallanom, még én is benyomtam belőle hármat-négyet... :D

Az állagát kb. a kürtős kalácshoz tudom hasonlítani, szóval a mostani karanténos időkben is hozzájuthatunk a szeretett ízekhez bármiféle eszköz megvásárlása nélkül.

 Recept innen.

Fahéjas csigatekercs

 1.jpg

Hozzávalók:

45 dkg liszt

5 dkg olvadt vaj

1,5 tk szárított élesztő

2,5 dl tej

6 dkg porcukor

1 tojás

A töltelékhez:

10 dkg porcukor

1 ek fahéj

5 dkg vaj

A tetejére:

2 ek víz + 1 ek porcukor simára keverve

 

A tésztához valókat ragacsos tésztává dagasztjuk, elég, ha összeáll. Langyos helyen, nedves konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük.

Amíg kel, a vajat felolvasztjuk, kikeverjük a fahéjjal és a porcukorral.

A tésztát lisztezett deszkán kb. 40*50 cm-esre nyújtjuk, megkenjük a fahéjas keverékkel. A rövidebb oldalánál fogva feltekerjük, 8 hasonló méretű trapéz alakú darabra vágjuk.

Egy tepsibe, amiben mindegyik kényelmesen elfér, szilikonos sütőpapírt terítünk. A trapézokat elhelyezzük rajta, a hosszabbik oldalukkal lefelé. A kezünkkel kicsit kilapítjuk.

További fél órát pihentetjük.

Ezután 200 fokos sütőbe toljuk és addig sütjük, míg barna nem lesz.  Kivéve megkenjük a cukros vízzel és megpróbáljuk megvárni, míg kihűl :D

Na, jó ez vicc volt, hiszen forrón a legfinomabb!

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

süti fahéj kürtőskalács