2013. nov 14.

Duplán krémes muffin, ami nem cupcake :)

írta: Hajós Ágnes
Duplán krémes muffin, ami nem cupcake :)

Citromos-fahéjas kényeztető süti, ami végül nyert :)

Az az igazság, hogy a muffin-nak nincs magyar megfelelője, viszont szerintem mindenki ismeri manapság ezt a végtelenül egyszerűen elkészíthető süteményt, amit kicsik és nagyok egyaránt szeretnek. Az igazi kétbalkezesek sem igazán tudják elrontani, a folyékony és száraz összetevőket külön elkeverjük, majd fakanállal, úgy tessék-lássék módra összedolgozzuk. Kis formákba töltjük, sütőbe vele, időnként ránézünk, kész is.

Nos, a cupcake (ejtsd: kápkék) a muffin bonyolultabb, díszítettebb formája. A süti belsejébe és a tetejére is tesznek valamilyen krémet, általában különbözőt, ezen kívül szépen meg is díszítik.

(megjegyzés 2015: és, mint egy kedves olvasóm felvilágosított, még van pár kitétele, hogy cupcake legyen, így ez nem az :) )

Egy jó pár hónapja én is beneveztem egy ilyen cupcake-készítési versenyre, az esélytelenek nyugalmával. Végül tényleg nem lett esélyem se, ugyanis a technika ördöge bekevert és csak az utolsó nap jelent meg a művem. Mindenesetre itthon mindenkinek ízlett, és azt hiszem, ha ilyen volt az első próbálkozásom, a következő alkalommal akár esélyem is lehet :)

(megjegyzés 2015: utána egy évvel beneveztem vele egy másik versenyre vele és nyertem is)

Citromos-fahéjas mini cupcake

 DSC_2539s

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg liszt

Fél csomag sütőpor

1 ek cukor

125 ml zsíros tejszín

1 tojás

Kevés vaj a formák kikenéséhez

 

A citromos krémhez:

2 tojás

3 citrom leve

1 ek étk. keményítő

8 dkg cukor

5 dkg vaj

 

A fahéjas krémhez:

2 dl habtejszín

¾ csomag tortazselé

3 ek fahéj

1 citrom héja

Fél vanília kikapart magjai

3 ek porcukor

 

Cukorgyöngy a díszítéshez

 

A tésztához valókat összekeverjük, mini muffinformákat kikenünk (vagy beletesszük a muffinpapírokat), háromnegyedig feltöltjük a masszával. 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük őket.

DSC_2485s

Közben a citromos krémhez valókat egy habüstben összekeverjük, gyöngyöző víz fölé tesszük, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük a hideg vajat.

DSC_2483s

A fahéjas krémhez a habtejszínt a fixálóval kemény habbá verjük, hozzákeverjük a cukrot, fahéjat, citromhéjat, vaníliamagokat.

Amikor a tészta kihűlt, késsel kis lyukakat vágunk a tetejébe, kiskanállal beleadagoljuk a citromos krémet. A fahéjas habot csillagcsöves habzsákba tesszük, kidíszítjük a tetejét. Végül cukorgyöngyökkel megszórjuk. Jó étvágyat!

DSC_2540s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

citrom muffin vanília fahéj cupcake