Duplán krémes muffin, ami nem cupcake :)
Citromos-fahéjas kényeztető süti, ami végül nyert :)
Az az igazság, hogy a muffin-nak nincs magyar megfelelője, viszont szerintem mindenki ismeri manapság ezt a végtelenül egyszerűen elkészíthető süteményt, amit kicsik és nagyok egyaránt szeretnek. Az igazi kétbalkezesek sem igazán tudják elrontani, a folyékony és száraz összetevőket külön elkeverjük, majd fakanállal, úgy tessék-lássék módra összedolgozzuk. Kis formákba töltjük, sütőbe vele, időnként ránézünk, kész is.
Nos, a cupcake (ejtsd: kápkék) a muffin bonyolultabb, díszítettebb formája. A süti belsejébe és a tetejére is tesznek valamilyen krémet, általában különbözőt, ezen kívül szépen meg is díszítik.
(megjegyzés 2015: és, mint egy kedves olvasóm felvilágosított, még van pár kitétele, hogy cupcake legyen, így ez nem az :) )
Egy jó pár hónapja én is beneveztem egy ilyen cupcake-készítési versenyre, az esélytelenek nyugalmával. Végül tényleg nem lett esélyem se, ugyanis a technika ördöge bekevert és csak az utolsó nap jelent meg a művem. Mindenesetre itthon mindenkinek ízlett, és azt hiszem, ha ilyen volt az első próbálkozásom, a következő alkalommal akár esélyem is lehet :)
(megjegyzés 2015: utána egy évvel beneveztem vele egy másik versenyre vele és nyertem is)
Citromos-fahéjas mini cupcake
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
Fél csomag sütőpor
1 ek cukor
125 ml zsíros tejszín
1 tojás
Kevés vaj a formák kikenéséhez
A citromos krémhez:
2 tojás
3 citrom leve
1 ek étk. keményítő
8 dkg cukor
5 dkg vaj
A fahéjas krémhez:
2 dl habtejszín
¾ csomag tortazselé
3 ek fahéj
1 citrom héja
Fél vanília kikapart magjai
3 ek porcukor
Cukorgyöngy a díszítéshez
A tésztához valókat összekeverjük, mini muffinformákat kikenünk (vagy beletesszük a muffinpapírokat), háromnegyedig feltöltjük a masszával. 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük őket.
Közben a citromos krémhez valókat egy habüstben összekeverjük, gyöngyöző víz fölé tesszük, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük a hideg vajat.
A fahéjas krémhez a habtejszínt a fixálóval kemény habbá verjük, hozzákeverjük a cukrot, fahéjat, citromhéjat, vaníliamagokat.
Amikor a tészta kihűlt, késsel kis lyukakat vágunk a tetejébe, kiskanállal beleadagoljuk a citromos krémet. A fahéjas habot csillagcsöves habzsákba tesszük, kidíszítjük a tetejét. Végül cukorgyöngyökkel megszórjuk. Jó étvágyat!
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!