Zserbótallér
A nagy kedvenc aprósüti-formában
Gyerekeim kedvenc sütije a zserbó, amikor készítek, max. 2 nap alatt elfogy egy tállal.
Nemrég egy kicsit változtatni szerettem volna a régi recepten, kerestem valami golyót vagy valami más formát a sütinek.
Akkor találtam ezt a tallért (itt) és annyira megtetszett, hogy rögtön el is készítettem.
Tényleg a szokásos zserbót idézi az íze, de mégis egy kicsit más, akár egy ünnepi sütistálat is feldobhatunk vele :)
Zserbótallér
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 csipet só
1 van. cukor
20 dkg vaj
A töltelékhez:
7 dkg darált dió
2 púpos ek baracklekvár
A tetejére:
5 dkg étcsoki
1 ek olaj
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, hűtőbe tesszük legalább egy órára (előző nap is el lehet készíteni, sőt, fagyasztani is lehet).
Sütés előtt kivesszük, diónyinál kisebb golyókat formázunk belőle. A két tenyerünk között ellapítjuk. A közepébe az ujjunkkal, vagy egy kiskanál hátával szélesebb mélyedést nyomunk. A töltelékhez valókat összekeverjük, a mélyedésekbe halmozzuk. 180 fokon addig sütjük 8-10 percig sütjük. Ha már enyhén barnulni kezd a széle, jó is lesz. Teljesen kihűtjük, mielőtt becsokizzuk.
A csorgatáshoz a csokit és az olajat mikróban időnként megkeverve összeolvasztjuk, kiskanállal becsíkozzuk a sütik tetejét.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!