2021. ápr 30.

Zserbótallér

írta: Hajós Ágnes
Zserbótallér

A nagy kedvenc aprósüti-formában

 Gyerekeim kedvenc sütije a zserbó, amikor készítek, max. 2 nap alatt elfogy egy tállal.

Nemrég egy kicsit változtatni szerettem volna a régi recepten, kerestem valami golyót vagy valami más formát a sütinek.

Akkor találtam ezt a tallért (itt) és annyira megtetszett, hogy rögtön el is készítettem.

Tényleg a szokásos zserbót idézi az íze, de mégis egy kicsit más, akár egy ünnepi sütistálat is feldobhatunk vele :)

 

Zserbótallér

 20190917_073631s.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt

15 dkg porcukor

1 csipet só

1 van. cukor

20 dkg vaj

 

A töltelékhez:

7 dkg darált dió

2 púpos ek baracklekvár

 

A tetejére:

5 dkg étcsoki

1 ek olaj

 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, hűtőbe tesszük legalább egy órára (előző nap is el lehet készíteni, sőt, fagyasztani is lehet).

Sütés előtt kivesszük, diónyinál kisebb golyókat formázunk belőle. A két tenyerünk között ellapítjuk. A közepébe az ujjunkkal, vagy egy kiskanál hátával szélesebb mélyedést nyomunk. A töltelékhez valókat összekeverjük, a mélyedésekbe halmozzuk. 180 fokon addig sütjük 8-10 percig sütjük. Ha már enyhén barnulni kezd a széle, jó is lesz. Teljesen kihűtjük, mielőtt becsokizzuk.

A csorgatáshoz a csokit és az olajat mikróban időnként megkeverve összeolvasztjuk, kiskanállal becsíkozzuk a sütik tetejét.

20190917_073641s.jpg

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

dió linzer lekvár