Napraforgó, a mutatós tépkedős péksüti
Maradékok hasznosításához tökéletes - sőt szép és finom is!
Igen, ez nyári növény, a szóban "forgó" ételt is nyáron készítettem. Még Limaránál (sajnos nem találom a pontos címet) láttam az alapreceptet, rögtön megtetszett.
Ez most nem pont karácsonyi étel, de vendégvárásra tökéletes. Sőt, az ünnepi húsétel és/vagy köret maradéka tökéletesen hasznosítható lesz tölteléknek :)
Napraforgó
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 tojás
140 g joghurt
3 ek olaj
1,5 tk. só
1 ek. cukor
1,8 dl víz
2 dkg élesztő
+ 1 tojás a lekenéshez
Szezámmag
A töltelékhez:
Fél adag pesto rosso vagy némi kechup/tejföl vagy paradicsomszósz
15 dkg reszelt sajt
Esetleg valamilyen sonka, maradék főtt vagy sült hús, zöldségek
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos vízben. A többi hozzávalóval összekeverjük, megdagasztjuk. Langyos helyen, nedves ruhával letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, négybe vágjuk. Egyenként 2-3 mm vastag körökké nyújtjuk. Kettőt sütőpapírral bélelt tepsire fektetünk. Megkenjük a pestoval, tejföllel, stb., elosztjuk rajtuk a húst, zöldséget megszórjuk a reszelt sajttal. Rájuk fektetjük a másik köröket. Egy poharat lisztbe mártunk, a körök közepébe nyomjuk, de ne szakítsuk át. Pizzavágóval vagy éles késsel a szélétől a körig bevágjuk, a kis szeletkéket kétszer megcsavarjuk. 30 perc pihentetés után lekenjük a felvert tojással, közepét megszórjuk szezámmaggal.
180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!