2013. dec 22.

Napraforgó, a mutatós tépkedős péksüti

írta: Hajós Ágnes
Napraforgó, a mutatós tépkedős péksüti

Maradékok hasznosításához tökéletes - sőt szép és finom is!

Igen, ez nyári növény, a szóban "forgó" ételt is nyáron készítettem. Még Limaránál (sajnos nem találom a pontos címet) láttam az alapreceptet, rögtön megtetszett.

Ez most nem pont karácsonyi étel, de vendégvárásra tökéletes. Sőt, az ünnepi húsétel és/vagy köret maradéka tökéletesen hasznosítható lesz tölteléknek :)

Napraforgó

 DSC_3230s

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

1 tojás

140 g joghurt

3 ek olaj

1,5 tk. só

1 ek. cukor

1,8 dl víz

2 dkg élesztő

+ 1 tojás a lekenéshez

Szezámmag

 

A töltelékhez:

Fél adag pesto rosso vagy némi kechup/tejföl vagy paradicsomszósz

15 dkg reszelt sajt

Esetleg valamilyen sonka, maradék főtt vagy sült hús, zöldségek

 

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos vízben. A többi hozzávalóval összekeverjük, megdagasztjuk. Langyos helyen, nedves ruhával letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, négybe vágjuk. Egyenként 2-3 mm vastag körökké nyújtjuk. Kettőt sütőpapírral bélelt tepsire fektetünk. Megkenjük a pestoval, tejföllel, stb., elosztjuk rajtuk a húst, zöldséget megszórjuk a reszelt sajttal. Rájuk fektetjük a másik köröket. Egy poharat lisztbe mártunk, a körök közepébe nyomjuk, de ne szakítsuk át. Pizzavágóval vagy éles késsel a szélétől a körig bevágjuk, a kis szeletkéket kétszer megcsavarjuk. 30 perc pihentetés után lekenjük a felvert tojással, közepét megszórjuk szezámmaggal.

DSC_3219s

180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.

 DSC_3229s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

joghurt sajt napraforgó szezámmag kechup vörös pesto