Sárga krémleves répával, sütőtökkel
Bársonyos leves, akár bögréből is kortyolható :)
Nemrég hatalmas adag hidegtálat kellett készítenem. Ilyenkor időnként előfordul, hogy valamelyik alapanyagból túl sokat veszek, most is ez történt, sárgarépából maradt legalább 2 kg. Mivel sütőtök meg egyébként is volt itthon, gondoltam a két sárgából készítek egy finom krémlevest. Nem vagyok a gyerekek becsapásának híve, de a sütőtöktől sokan tartanak. Ezért csak azt mondtam, hogy zöldséges répaleves, nem tudták, mitől olyan finom. Simán megették :)
Sütőtökös sárgarépa-krémleves
Hozzávalók 4 főre:
Fél kg sütőtök
Fél kg sárgarépa
1 tk koriandermag
1 tk őrölt gyömbér
1 nagy szál újhagyma zölddel együtt
1 ek vaj
Só, bors,
1 l húsleves
2 dl tejszín
Kenyérkockák
A sütőtököt szeletekre vágjuk, a megtisztított répával együtt 200 fokos sütőbe toljuk, amíg megpuhulnak (30-40 percre).
A vajat egy lábasban felolvasztjuk, rádobjuk az újhagyma felkarikázott fehér részét, megfonnyasztjuk. felöntjük a húslevessel.
A sütőtököt kikanalazzuk a héjából, a répával együtt a forrásban levő húslébe tesszük, hozzáadjuk a mozsárban megtört koriandert és a gyömbért. Teljesen szétfőzzük a zöldségeket, majd botmixerrel pürésítjük. Visszaöntjük a lábasba, hozzákeverjük a tejszínt. Összemelegítjük, de nem forraljuk. Megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk.
Kevés tejszínnel megcsorgatva tálaljuk, pirított kenyérkockákkal és az újhagyma felaprított zöldjével.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!