2014. jan 08.

Sárga krémleves répával, sütőtökkel

írta: Hajós Ágnes
Sárga krémleves répával, sütőtökkel

Bársonyos leves, akár bögréből is kortyolható :)

Nemrég hatalmas adag hidegtálat kellett készítenem. Ilyenkor időnként előfordul, hogy valamelyik alapanyagból túl sokat veszek, most is ez történt, sárgarépából maradt legalább 2 kg. Mivel sütőtök meg egyébként is volt itthon, gondoltam a két sárgából készítek egy finom krémlevest. Nem vagyok a gyerekek becsapásának híve, de a sütőtöktől sokan tartanak. Ezért csak azt mondtam, hogy zöldséges répaleves, nem tudták, mitől olyan finom. Simán megették :)

Sütőtökös sárgarépa-krémleves

 DSC_2070s

Hozzávalók 4 főre:

Fél kg sütőtök

Fél kg sárgarépa

1 tk koriandermag

1 tk őrölt gyömbér

1 nagy szál újhagyma zölddel együtt

1 ek vaj

Só, bors,

1 l húsleves

2 dl tejszín  

Kenyérkockák

 

A sütőtököt szeletekre vágjuk, a megtisztított répával együtt 200 fokos sütőbe toljuk, amíg megpuhulnak (30-40 percre).

A vajat egy lábasban felolvasztjuk, rádobjuk az újhagyma felkarikázott fehér részét, megfonnyasztjuk. felöntjük a húslevessel.

A sütőtököt kikanalazzuk a héjából,  a répával együtt a forrásban levő húslébe tesszük, hozzáadjuk a mozsárban megtört koriandert és a gyömbért. Teljesen szétfőzzük a zöldségeket, majd botmixerrel pürésítjük. Visszaöntjük a lábasba, hozzákeverjük a tejszínt. Összemelegítjük, de nem forraljuk. Megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk.

Kevés tejszínnel megcsorgatva tálaljuk, pirított kenyérkockákkal és az újhagyma felaprított zöldjével.

DSC_2068s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

répa sütőtök gyömbér koriandermag