2014. jan 25.

Rizottó aszalt paradicsommal

írta: Hajós Ágnes
Rizottó aszalt paradicsommal

Nyári hangulatú rizsétel, fél óra alatt kész!

Van a hűtőmben egy nagyobb adag aszalt paradicsom olívaolajban. Még szeptemberben tettem el, mikor eszembe jut és nincs más ötletem kiveszek belőle pár darabot és megbolondítok vele egy egyszerű ételt. Olyan isteni koncentrált paradicsom íze van, amit nem lehet kihagyni.

Nemrég épp rizottóhiányban szenvedtem, tettem is bele néhányat. Falatozás közben éppen a Hat nap, hét éjszaka c. filmet néztem, tisztára nyári hangulatom lett :)

Rizottó újhagymával, aszalt paradicsommal

 DSC_3812s

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg rizottó rizs

1 dl fehérbor

3 szál újhagyma

6 db aszalt paradicsom

10 dkg vaj

1 l húslé

8 dkg reszelt parmezán (vagy más, könnyen olvadó sajt)

Só, bors

1 csokor petrezselyem

 

2 szál hagymát felkarikázunk, megfonnyasztjuk a vaj felén, ráöntjük a rizst. Kicsit kevergetjük, felöntjük a borral. Mikor a rizs beszívta, hozzáadunk 2 merőkanál levest. Belekockázzuk az aszalt paradicsomot, majd megvárjuk, míg a rizs beszívja a levest. Ekkor ismét felöntjük, majd fedő alatt, a kanalazgatást mindig megismételve, készre főzzük. Mikor már krémes az állaga és a rizs is puha, elzárjuk a lángot. Belekeverjük a reszelt sajtot, a maradék vajat és az apróra vágott petrezselymet. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk és alaposan megborsozzuk.

5 percig hagyjuk állni lefedve, közben a maradék újhagymát felkarikázzuk. Ezzel megszórva tálaljuk.

DSC_3809s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

bor rizottó rizs fehérbor petrezselyem aszalt paradicsom