2020. júl 20.

Nyári saláta majonézes mártással

írta: Hajós Ágnes
Nyári saláta majonézes mártással

A megszokott ízek egy kis plusszal

Tavaly meghívást kaptunk egy kertipartira, ahol kivételesen 5 percre sem kellett beállnom főzni. Sőt, királyként bántak velünk, fejedelmieket ettünk.

Ott kaptuk a sok sült mellé ezt a salátát, annyira ízlett, hogy el is kértem a receptet és itthon elkészítettem. 

Nagyon finom és friss, de van egy egyszerű trükkje: ha nagyobb adagot készítünk, esetleg több alkalomra, a fejes salátát csak tálalás előtt keverjük hozzá, különben "megszottyad". Vagyis megfonnyad és az nem túl étvágygerjesztő :)

A szószhoz szükség van tartármártásra is. Találhattok egy tuti recept a blogomon itt, de most egy sokkal egyszerűbbet használok. Ennek az az oka, hogy nem volt kedvem túl sokat kevergetni, de ha nektek van időtök, mindenképpen az extra változatot használjátok! :)

 

Nyári vitaminsaláta majonézes mártással

Hozzávalók 4-6 főre:

1 fej saláta

2 csokor hónapos retek

1,5 kígyóuborka

1 nagy csokor újhagyma

3 zöld hegyes erős paprika

1 ek só

 

A salátaléhez:

2 ek ecet (20%-os)

3 ek cukor

6 dl víz

 

A tartármártáshoz:

5 nagy ek majonéz (receptem itt)

3 ek tejföl

1 ek mustár

Ízlés szerint só és bors

Pár csepp édesítő vagy kevés porcukor

 

A retket megtisztítjuk, vékonyra felszeleteljük. Az uborkát héjastul durvára reszeljük, a paprikát (ha nem akarjuk csípősre, az erét kivágjuk, de a végére mindenképpen jócskán veszít az erejéből) 3-4 mm-esre szeleteljük. Megszórjuk a sóval, összeforgatjuk, 1 órára hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a salátalevet (só nélkül, hiszen a zöldségeken már van), ízlés szerint még adhatunk hozzá ecetet, én pl. jó savanyúan szeretem.

A salátaleveleket megmossuk, falatnyi darabokra tépkedjük.

Mikor letelt az egy óra, a zöldségekre öntjük a salátalevet és óvatosan beleforgatjuk a salátaleveleket. Ismét egy fél órát állni hagyjuk.

Összekeverjük a tartármártáshoz valókat. A salátáról leöntjük a levet, de nem kell nagyon alaposan, nem baj, ha kicsit vizes marad. Összeforgatjuk a tartárral, akkor jó, ha kicsit felhígul a salátalével.

Fogyasztás előtt behűtjük kicsit.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

saláta paprika uborka majonéz retek