2014. jan 26.

Rizssaláta, a tökéletes maradékmentő

írta: Hajós Ágnes
Rizssaláta, a tökéletes maradékmentő

A főtt rizs második élete

Mindenkinél előfordul, hogy túl sok rizs készül az ebédhez. Pár nap múlva előkerül a hűtőből és nagy lelkiismeret-furdalás közepette a kukában landol. Mivel én semmit nem dobok ki, a maradék rizs hasznosítására több módszerem is van. Az első és legegyszerűbb, hogy sütök egy tükörtojást, és ezzel eszem reggelire (imádom...). Vagy sima hagymás-paprikás-tejfölös (meleg) szósszal nyakonöntöm.

A másik, hogy rizssalátát készítek. Most csak egyszerűen tartárral, tojással. Nekem egy kis adag elég ebédre, de sült, rántott húsok mellé is nagyon jó kísérő, kicsit különlegesebb a megszokottnál. Próbáljátok ki!

Tojásos rizssaláta

 DSC_4107s1

Hozzávalók 4 főre:

15 dkg rizs

8 tojás

6 ek tejföl

4 ek majonéz

2 ek apróra vágott petrezselyem

1 tk mustár

Só, fehér bors

1 ek valami savanyúság (pl. uborka) levéből

4 csepp édesítő

 

Először az öntetet készítjük el: összekeverjük a tejfölt, majonézt, mustárt, petrezselymet, uborkalét, édesítőt némi sóval és fehérborssal. Megkóstoljuk, ha kell, utánaízesítjük. A rizst dupla mennyiségű sós vízben puhára főzzük, kihűtjük. A tojást is megfőzzük, kihűtjük, hetet belőle nyolcba vágunk.

A rizst először az öntettel forgatjuk össze, majd óvatosan a tojásokkal. A maradék tojást cikkekre szeljük, ezzel díszítjük a saláta tetejét.

DSC_4106s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

saláta rizs