Rizssaláta, a tökéletes maradékmentő
A főtt rizs második élete
Mindenkinél előfordul, hogy túl sok rizs készül az ebédhez. Pár nap múlva előkerül a hűtőből és nagy lelkiismeret-furdalás közepette a kukában landol. Mivel én semmit nem dobok ki, a maradék rizs hasznosítására több módszerem is van. Az első és legegyszerűbb, hogy sütök egy tükörtojást, és ezzel eszem reggelire (imádom...). Vagy sima hagymás-paprikás-tejfölös (meleg) szósszal nyakonöntöm.
A másik, hogy rizssalátát készítek. Most csak egyszerűen tartárral, tojással. Nekem egy kis adag elég ebédre, de sült, rántott húsok mellé is nagyon jó kísérő, kicsit különlegesebb a megszokottnál. Próbáljátok ki!
Tojásos rizssaláta
Hozzávalók 4 főre:
15 dkg rizs
8 tojás
6 ek tejföl
4 ek majonéz
2 ek apróra vágott petrezselyem
1 tk mustár
Só, fehér bors
1 ek valami savanyúság (pl. uborka) levéből
4 csepp édesítő
Először az öntetet készítjük el: összekeverjük a tejfölt, majonézt, mustárt, petrezselymet, uborkalét, édesítőt némi sóval és fehérborssal. Megkóstoljuk, ha kell, utánaízesítjük. A rizst dupla mennyiségű sós vízben puhára főzzük, kihűtjük. A tojást is megfőzzük, kihűtjük, hetet belőle nyolcba vágunk.
A rizst először az öntettel forgatjuk össze, majd óvatosan a tojásokkal. A maradék tojást cikkekre szeljük, ezzel díszítjük a saláta tetejét.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!