2021. júl 04.

Sült csirkemáj, krémes padlizsánnal és salátával

írta: Hajós Ágnes
Sült csirkemáj, krémes padlizsánnal és salátával

Kedvenceim egy gyors ebédben

 

Legutóbb kicsit körülnéztem a hűtőben, és csak a saját örömömre összedobtam egy olyan igazi Ági-kedvence ebédet.

Főszerepet kapott benne a padlizsán és a csirkemáj, a krémes hatás kedvéért egy kis sajt és persze friss, ropogós saláta.

Finom lett, próbáljátok ki!

 

Csirkemáj padlizsánraguval, ropogós salátával

20181023_122655s.jpg

 

Hozzávalók 4 főre:

0,5 kg csirkemáj

2 ek vaj

1 nagy ág rozmaring

Olívaolaj

Só, bors

 

2 közepes padlizsán

2 nagy hagyma

10 db aszalt paradicsom

2 db tömlős sajt

2 dl 10%-os főzőtejszín

 

40 dkg répa

1 fej jégsaláta

1 dl vörösborecet

2 tk cukor

1 tk só

2 dl víz

 

A vörösborecetet kikeverjük a cukorral, sóval, vízzel. A répákat megtisztítjuk, gyufaszálnyi méretű hasábokra (julienne-re) vágjuk. Belekeverjük a salátalébe, fogyasztásig félretesszük.

A padlizsánokat kétcentisre kockázzuk, egy tálban összekeverjük 4 ek olívaolajjal, sóval és frissen őrölt borssal. Sütőpapíros tepsire terítjük, elrendezzük, ha lehet, a héjas felük legyen lefelé. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a külseje megbarnul, belül pedig puha lesz, kb. 20 perc (sütőfüggő).

A hagymákat durvára szeleteljük, kevés olívaolajon közepes lángon pirítani kezdjük, többször megkeverjük. Akkor lesz jó, ha kívül itt-ott megbarnul, összeesik. Kicsit megsózzuk, nagyon megborsozzuk.

Az aszalt paradicsomot kicsire vágjuk. A tömlős sajtot kikeverjük a tejszínnel. A hagyma serpenyőjébe öntjük a padlizsánkockákat, beleszórjuk az aszalt paradicsomot, ráöntjük a tejszínes sajtkrémet. Felforraljuk, párszor óvatosan megkeverjük és kész is. Ha kell, még sózzuk.

A májat falatnyi darabokra vágjuk, ereit kivágjuk, villával alaposan megszurkáljuk. Sózzuk, borsozzuk. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a májat. Közepesre vesszük a lángot, a fakanállal különválasztjuk a májakat. Mikor a külseje megsült, egyenként megfordítjuk, közéjük szórjuk a rozmaring durvára vágott leveleit. Ismét pár percig pirítjuk, de csak addig, míg a külseje színt kap. Utána lefedjük kb. 5 percre alufóliával, így a belseje krémes és rózsaszín lesz, így a legfinomabb.

A salátát felcsíkozzuk, hozzákeverjük a lecsepegtetett répát és egy kis olívaolajat.

Tálaláskor pár ek ragut tányérra szedünk, melléhalmozzuk a salátát, majd a májfalatkákkal megkoronázva tálaljuk.

 20181023_122720.jpg

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

répa padlizsán csirkemáj vaj rozmaring sajtkrém