Sült csirkemáj, krémes padlizsánnal és salátával
Kedvenceim egy gyors ebédben
Legutóbb kicsit körülnéztem a hűtőben, és csak a saját örömömre összedobtam egy olyan igazi Ági-kedvence ebédet.
Főszerepet kapott benne a padlizsán és a csirkemáj, a krémes hatás kedvéért egy kis sajt és persze friss, ropogós saláta.
Finom lett, próbáljátok ki!
Csirkemáj padlizsánraguval, ropogós salátával
Hozzávalók 4 főre:
0,5 kg csirkemáj
2 ek vaj
1 nagy ág rozmaring
Olívaolaj
Só, bors
2 közepes padlizsán
2 nagy hagyma
10 db aszalt paradicsom
2 db tömlős sajt
2 dl 10%-os főzőtejszín
40 dkg répa
1 fej jégsaláta
1 dl vörösborecet
2 tk cukor
1 tk só
2 dl víz
A vörösborecetet kikeverjük a cukorral, sóval, vízzel. A répákat megtisztítjuk, gyufaszálnyi méretű hasábokra (julienne-re) vágjuk. Belekeverjük a salátalébe, fogyasztásig félretesszük.
A padlizsánokat kétcentisre kockázzuk, egy tálban összekeverjük 4 ek olívaolajjal, sóval és frissen őrölt borssal. Sütőpapíros tepsire terítjük, elrendezzük, ha lehet, a héjas felük legyen lefelé. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a külseje megbarnul, belül pedig puha lesz, kb. 20 perc (sütőfüggő).
A hagymákat durvára szeleteljük, kevés olívaolajon közepes lángon pirítani kezdjük, többször megkeverjük. Akkor lesz jó, ha kívül itt-ott megbarnul, összeesik. Kicsit megsózzuk, nagyon megborsozzuk.
Az aszalt paradicsomot kicsire vágjuk. A tömlős sajtot kikeverjük a tejszínnel. A hagyma serpenyőjébe öntjük a padlizsánkockákat, beleszórjuk az aszalt paradicsomot, ráöntjük a tejszínes sajtkrémet. Felforraljuk, párszor óvatosan megkeverjük és kész is. Ha kell, még sózzuk.
A májat falatnyi darabokra vágjuk, ereit kivágjuk, villával alaposan megszurkáljuk. Sózzuk, borsozzuk. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a májat. Közepesre vesszük a lángot, a fakanállal különválasztjuk a májakat. Mikor a külseje megsült, egyenként megfordítjuk, közéjük szórjuk a rozmaring durvára vágott leveleit. Ismét pár percig pirítjuk, de csak addig, míg a külseje színt kap. Utána lefedjük kb. 5 percre alufóliával, így a belseje krémes és rózsaszín lesz, így a legfinomabb.
A salátát felcsíkozzuk, hozzákeverjük a lecsepegtetett répát és egy kis olívaolajat.
Tálaláskor pár ek ragut tányérra szedünk, melléhalmozzuk a salátát, majd a májfalatkákkal megkoronázva tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!