Ismét egy melengető krémleves
Sajtkrémleves gombával, sajtchips-szel
Pár éve volt egy időszakom, mikor sok bögrés levest ettem. Imádtam, egyszerű volt elkészíteni, melegítette a tenyerem és lelkem. Meg persze finom volt. Sajnos a rengeteg adalékanyag és cukor miatt már mellőzöm, de az ízük és az érzés nagyon hiányzik...
Múltkor eszembe jutott a gombás sajtkrémleves, gondoltam, megpróbálom reprodukálni. Nagyon jól sikerült! Mellé egy pofonegyszerű sajtchips-et készítettem, remélem, kipróbáljátok. Ja, a sajtchips magában is nagyon gyorsan fogy, érdemes többet készíteni belőle!
Fokhagymás, gombás sajtkrémleves sajtchips-szel
Hozzávalók 4 főre:
1 nagy fej csiperke
2 gerezd fokhagyma
1 tk vaj
1 ek olívaolaj
1,5 dl tejszín
1 l húslé
30 dkg jó minőségű, könnyen olvadó sajt
Só, bors
Petrezselyem a díszítéshez
A nagyobb darabokra vágott gombát megpirítjuk az olívaolajjal elkevert vajon. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, felöntjük a húslével. Mikor felforrt, simára turmixoljuk, visszatesszük a tűzre. Beleöntjük a tejszínt, belereszelünk 20 dkg sajtot. Addig főzzük, míg krémleves állagot kapunk. Ekkor megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
A chipshez a maradék sajtot is lereszeljük, csipetnyi adagokat egy jénaira sorakoztatunk. Mikróban kb. 1 percig ,,sütjük”, kivétel után azonnal késsel fellazítjuk (akkor jó, ha kicsit megbarnul a sajt, ropogós lesz. Óvatosan, a tál nagyon forró!)
Tálaláskor petrezselymet szórunk a tetejére, a chips-szel kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!