2014. jan 27.

Ismét egy melengető krémleves

írta: Hajós Ágnes
Ismét egy melengető krémleves

Sajtkrémleves gombával, sajtchips-szel

Pár éve volt egy időszakom, mikor sok bögrés levest ettem. Imádtam, egyszerű volt elkészíteni, melegítette a tenyerem és lelkem. Meg persze finom volt. Sajnos a rengeteg adalékanyag és cukor miatt már mellőzöm, de az ízük és az érzés nagyon hiányzik...

Múltkor eszembe jutott a gombás sajtkrémleves, gondoltam, megpróbálom reprodukálni. Nagyon jól sikerült! Mellé egy pofonegyszerű sajtchips-et készítettem, remélem, kipróbáljátok. Ja, a sajtchips magában is nagyon gyorsan fogy, érdemes többet készíteni belőle!

 

Fokhagymás, gombás sajtkrémleves sajtchips-szel

dzhui

  Hozzávalók 4 főre:

1 nagy fej csiperke

2 gerezd fokhagyma

1 tk vaj

1 ek olívaolaj

1,5 dl tejszín

1 l húslé

30 dkg jó minőségű, könnyen olvadó sajt

Só, bors

Petrezselyem a díszítéshez  

A nagyobb darabokra vágott gombát megpirítjuk az olívaolajjal elkevert vajon. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, felöntjük a húslével. Mikor felforrt, simára turmixoljuk, visszatesszük a tűzre. Beleöntjük a tejszínt, belereszelünk 20 dkg sajtot. Addig főzzük, míg krémleves állagot kapunk. Ekkor megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.

A chipshez a maradék sajtot is lereszeljük, csipetnyi adagokat egy jénaira sorakoztatunk. Mikróban kb. 1 percig ,,sütjük”, kivétel után azonnal késsel fellazítjuk (akkor jó, ha kicsit megbarnul a sajt, ropogós lesz. Óvatosan, a tál nagyon forró!)

Tálaláskor petrezselymet szórunk a tetejére, a chips-szel kínáljuk.

stfrjt

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

gomba sajt tejszín petrezselyem