2020. nov 21.

Roma májas tészta csirkével, leegyszerűsítve

írta: Hajós Ágnes
Roma májas tészta csirkével, leegyszerűsítve

A tradicionális recept egyszerűbben

Az utóbbi időkben sokat voltam romák között. Más kultúra, más szokások, de egy dologban biztos, hogy példát vehetünk róluk, ez pedig a vendéglátás.

Úgy főznek, úgy számítanak, hogy bármikor beeshet egy vagy több rokon, ismerős, vendég, és mindenkit szívesen látnak. Üdítő, étel, frissen sült húsok mindig terítékre kerülnek.

Bódi Margótól hallottam először a híres sült tyúkról májas tésztával, egy roma ismerősömtől elkértem a receptet is. Őszintén szólva, ma már nehéz lenne autentikusan elkészíteni, hiszen szükség lenne a tyúkban található, még nem kifejlődött tojásokra is. A tésztát is saját kezűleg gyúrják, hát, én ezt kihagytam...

Szóval, a most következő recept csak "utánzat", de nem kevésbé finom. 

Sőt, kifejezetten nagyon finom. Kicsit sem diétás, de az ízei miatt kár lenne kihagyni. Próbáljátok ki!

 Cigány májas tészta sült csirkével, egyszerűsítve

20200807_074818s.jpg 

Hozzávalók 4 főre:

4 egész csirkecomb

4 db egész csirkemáj

30 dkg szélesmetélt

Kb. 20 db fürjtojás, lehet több is

Kacsazsír, vagy ha van, csirkebőrből-, hájból kisült zsír

 A csirkecombok bőrét alaposan besózzuk mindkét oldalon, tepsibe fektetjük egymás mellé. Fél liternyi vizet melléjük öntünk, betoljuk a sütőbe, addig sütjük, míg a húsuk omlós, a bőrük pedig ropogós lesz. Az a fontos, hogy a melléöntött vízből és a kisült zsírból szaft is legyen mellette, erre még szükség lesz.

Amíg a hús sült, kifőzzük a tésztát, hideg vízzel leöblítjük, egy tk zsírral összeforgatjuk, visszatesszük a lábosba. Megfőzzük a fürjtojásokat is, megtisztítjuk a héjától, a tésztához adjuk

Mikor a hús kész, a visszamaradt szaftot még forrón a tésztára öntjük, ha kevés, 1-2 dl vizet adjunk hozzá. A lényeg, hogy minimális szósz legyen rajta. Hozzáadjuk az elkapart májat és a tűzre tesszük. Közepes lángon addig forgatjuk, míg a máj készre sül. Ha kell, még sózzuk, de nem valószínű, hogy szükség lesz rá.

A kisült csirkecombokkal és sok savanyúsággal tálaljuk.
20200807_074827s.jpg

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

csirke sült csirke csirke recept májas csirke