A legjobb nasi: fahéjas, cukros rúd
Gyerekek, felnőttek kedvence, vaníliás, ropogós édesség
Nemrég nagy sláger volt a különböző főzős-sütős csoportokban Limara fahéjas-cukros rúdjának a készítése. Egy darabig ellenálltam, de annyira ínycsiklandozóan nézett ki, hogy muszáj volt nekem is nekiállnom. Nem is bántam meg :)
Egyetlen "bosszúság" ért csupán, pillanatokon belül elfogyott, és állhattam neki megint... Igaz, hogy ebből a receptből 12 darab készül, de a három gyerek és egy édesszájú felnőtt fél nap alatt befalta :)
Cukros-fahéjas rúd vaníliakrémmel
60 dkg liszt
1 nagy csipet só
3 ek cukor
1 tojás + 2 sárgája
3 dl tej
6 dkg vaj + 5 dkg a kenéshez (olvasztva)
3 dkg élesztő
A krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej
5 dkg vaj
2 ek cukor
Szórni:
5 ek cukor
1 ek fahéj
A krémhez a pudingport simára keverjük fél dl tejben. Feltesszük a maradékot főni, belekeverjük a pudingporos tejet és a cukrot, állandóan kevergetve besűrítjük. Mikor kihűlt, kikeverjük az 5 dkg vajjal.
A langyos tejben elkeverünk 1 kk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
Egy tálba öntjük a lisztet, a maradék cukrot, tojást, sárgákat, a puha vajat és egy csipet sót. Végül hozzáöntjük az élesztős tejet, összegyúrjuk. Langyos helyen, nedves konyharuhával lefedve duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkán egyszer átgyúrjuk, 12 részre osztjuk. 10 cm széles, 25-30 cm hosszú darabokra nyújtjuk.
A képen látható módon pizza- vagy derelyevágóval bevágjuk, ráteszünk 2 ek vaníliakrémet. A széleit ráhajtjuk, feltekerjük, sütőpapíros tepsire tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Mikor felmelegedett, betoljuk a tepsiket (az eredeti receptben még 40 percet kell keleszteni, de nekem elég volt 20). Kb. 20 perc alatt barnára sütjük.
Egy tálban összekeverjük a fahéjat a cukorral. Még forrón megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk-megforgatjuk a fahéjas cukorban, rácson kihűtjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!