2014. máj 07.

A legjobb nasi: fahéjas, cukros rúd

írta: Hajós Ágnes
A legjobb nasi: fahéjas, cukros rúd

Gyerekek, felnőttek kedvence, vaníliás, ropogós édesség

Nemrég nagy sláger volt a különböző főzős-sütős csoportokban Limara fahéjas-cukros rúdjának a készítése. Egy darabig ellenálltam, de annyira ínycsiklandozóan nézett ki, hogy muszáj volt nekem is nekiállnom. Nem is bántam meg :)

Egyetlen "bosszúság" ért csupán, pillanatokon belül elfogyott, és állhattam neki megint... Igaz, hogy ebből a receptből 12 darab készül, de a három gyerek és egy édesszájú felnőtt fél nap alatt befalta :)

Cukros-fahéjas rúd vaníliakrémmel

 DSC_5832s

60 dkg liszt

1 nagy csipet só

3 ek cukor

1 tojás + 2 sárgája

3 dl tej

6 dkg vaj + 5 dkg a kenéshez (olvasztva)

3 dkg élesztő

A krémhez:

1 csomag vaníliás pudingpor

3 dl tej

5 dkg vaj

2 ek cukor

Szórni:

5 ek cukor

1 ek fahéj

 

A krémhez a pudingport simára keverjük fél dl tejben. Feltesszük a maradékot főni, belekeverjük a pudingporos tejet és a cukrot, állandóan kevergetve besűrítjük. Mikor kihűlt, kikeverjük az 5 dkg vajjal.

A langyos tejben elkeverünk 1 kk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.

Egy tálba öntjük a lisztet, a maradék cukrot, tojást, sárgákat, a puha vajat és egy csipet sót. Végül hozzáöntjük az élesztős tejet, összegyúrjuk. Langyos helyen, nedves konyharuhával lefedve duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkán egyszer átgyúrjuk, 12 részre osztjuk. 10 cm széles, 25-30 cm hosszú darabokra nyújtjuk.

DSC_5821s

A képen látható módon pizza- vagy derelyevágóval bevágjuk, ráteszünk 2 ek vaníliakrémet. A széleit ráhajtjuk, feltekerjük, sütőpapíros tepsire tesszük.

DSC_5826s

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Mikor felmelegedett, betoljuk a tepsiket (az eredeti receptben még 40 percet kell keleszteni, de nekem elég volt 20). Kb. 20 perc alatt barnára sütjük.

Egy tálban összekeverjük a fahéjat a cukorral. Még forrón megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk-megforgatjuk a fahéjas cukorban, rácson kihűtjük.

DSC_5836s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

vanília puding vaj fahéj