Krumplikrémleves póréhagymával
Bazsalikomos krémes finomság sonkacsíkokkal
A krémlevesek nagy népszerűségnek örvendenek, de az én anyukám már gyerekkoromban "feltalálta".
Az volt ugyanis a helyzet, hogy nagyon válogatós voltam, de ha összeturmixolta a zöldségleveseket, úgy megettem.
Most pedig én csinálom ugynezt a finnyás gyerekeimmel :D
Mikor bejött az első karantén tavasszal, hirtelen a nyakamba szakadt az egész család, minden nap frisset kellett főznöm. De hogy ne legyen olyan monoton, meg hogy ne kapjak minden nap idegbajt, belecsempésztem egy kis játékot: a rengeteg szakácskönyvem közül minden nap másból főzök.
Ezt a receptet a botmixerhez kapott könyvben találtam, persze fel kellett turbózni, mert az eredeti rettenetesen unalmas és ízetlen volt. De így szuper lett (fő az önbizalom :D ).
Pórés burgonyakrémleves bazsalikommal
Hozzávalók 4 főre:
Fél kg burgonya
20 dkg póréhagyma
8 dl zöldségalaplé
4 dkg vaj
2 tk só
Szép adag frissen őrölt bors
Kb. 20 levél bazsalikom
Pár hajszálvékony szelet füstölt sonka
1 ek olaj
A pórét felkarikázzuk, a krumplit meghámozzuk és kockára vágjuk. Egy lábasban felhevítjük a vajat, megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Mikor már puha és fényes, hozzáadjuk a krumplit és felöntjük az alaplével. Addig főzzük fedő alatt, míg a krumpli megpuhul, aztán fedő nélkül nagy lángon még öt percig, hogy kicsit besűrűsödjön. Beleszórjuk a bazsalikomleveleket (párat félreteszünk a díszítéshez) és botmixerrel legalább két percig turmixoljuk, míg krémesen lágy lesz. Ekkor beletekerünk elég sok borsot és a sót és újra turmixoljuk.
Közben a sonkát felcsíkozzuk és kevés olajon megsütjük.
Tálaláskor pár merőkanálnyi levest tálba szedünk, sült sonkával megszórjuk és bazsalikomlevelekkel díszítve kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!