2021. feb 01.

Krumplikrémleves póréhagymával

írta: Hajós Ágnes
Krumplikrémleves póréhagymával

 Bazsalikomos krémes finomság sonkacsíkokkal

A krémlevesek nagy népszerűségnek örvendenek, de az én anyukám már gyerekkoromban "feltalálta".

Az volt ugyanis a helyzet, hogy nagyon válogatós voltam, de ha összeturmixolta a zöldségleveseket, úgy megettem.

Most pedig én csinálom ugynezt a finnyás gyerekeimmel :D

Mikor bejött az első karantén tavasszal, hirtelen a nyakamba szakadt az egész család, minden nap frisset kellett főznöm. De hogy ne legyen olyan monoton, meg hogy ne kapjak minden nap idegbajt, belecsempésztem egy kis játékot: a rengeteg szakácskönyvem közül minden nap másból főzök.

Ezt a receptet a botmixerhez kapott könyvben találtam, persze fel kellett turbózni, mert az eredeti rettenetesen unalmas és ízetlen volt. De így szuper lett (fő az önbizalom :D ).

 

Pórés burgonyakrémleves bazsalikommal

 

ezez.jpg

 Hozzávalók 4 főre:

Fél kg burgonya

20 dkg póréhagyma

8 dl zöldségalaplé

4 dkg vaj

2 tk só

Szép adag frissen őrölt bors

Kb. 20 levél bazsalikom

Pár hajszálvékony szelet füstölt sonka

1 ek olaj

 

A pórét felkarikázzuk, a krumplit meghámozzuk és kockára vágjuk. Egy lábasban felhevítjük a vajat, megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Mikor már puha és fényes, hozzáadjuk a krumplit és felöntjük az alaplével. Addig főzzük fedő alatt, míg a krumpli megpuhul, aztán fedő nélkül nagy lángon még öt percig, hogy kicsit besűrűsödjön. Beleszórjuk a bazsalikomleveleket (párat félreteszünk a díszítéshez) és botmixerrel legalább két percig turmixoljuk, míg krémesen lágy lesz. Ekkor beletekerünk elég sok borsot és a sót és újra turmixoljuk.

Közben a sonkát felcsíkozzuk és kevés olajon megsütjük.

Tálaláskor pár merőkanálnyi levest tálba szedünk, sült sonkával megszórjuk és bazsalikomlevelekkel díszítve kínáljuk.

ljkg.jpg

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

krumpli sonka póréhagyma bazsalikom