2014. máj 19.

A kifli

írta: Hajós Ágnes
A kifli

Fürdetett vajaskifli, az örök kedvenc

Siófokon, kis városomban rajtam kívül két másik gasztroblogger is tevékenykedik (már akiről tudok). Tavaly egy kis verseny keretén belül találkoztam velük, egyikük Ottília, a Répatorta blog írója, a másik pedig Leányvári Krisztina, a Vacsi nálam? c. blog szerkesztője. Mindkettejüket sokra értékelem, annyira jó ötleteik vannak, sokat olvasgatom az írásaikat.

Kriszta az akkori eseményre "fürdetett" kiflit hozott mutatóba, háááát, ott helyben beleszerettem. Mármint a kiflibe :D

Akkor azt mondta nekem, hogy ezzel a péksütivel csak az a baj, hogy mostantól folyton kell készítenem, és igaza is lett. Nem is tudom, miért csak most osztom meg veletek a receptet, talán azért, mert mostanra sikerült a formázás igazán szépre.

Jaaa, és nem kell sokáig gyúrni, ezt meg én szeretem benne :) Kicsit változtattam az eredeti recepten, de nem sok szerepe van. Egyébkét lehet variálni a lisztet, 10-15 dkg teljes kiőrlésűt is lehet használni, valamint a tetejére lehet sajtot, köménymagot vagy nagyszemű sót is tenni. A méretével is szoktam variálni, attól függően, hogy gyerek- vagy felnőttuzsonnához készül :)

Fürdetett vajas-magos kifli

 DSC_0108s

Hozzávalók:

60 dkg sima liszt

3,5 dl tej

3 dkg élesztő

2 tk só

1 tk cukor

0,5 dl olvasztott vaj

1-1 ek szezámmag, lenmag, tökmag, napraforgómag – vagy ami van otthon

1 tk cukor

1 tk szódabikarbóna

 

A tejet langyosra melegítjük, elkeverünk benne 1 tk cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.

Egy nagy tálban összekeverjük a liszteket, sót, olvasztott vajat, magokat és az élesztős keveréket. Alaposan megdagasztjuk, langyos helyen, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. 10 részre osztjuk a tésztát (én le szoktam mérni). Ovális alakúra nyújtjuk. a hosszabbik fele mentén feltekerjük, a rolád belsejétől kifelé sodorgatva kinyújtjuk, majd összehajtjuk, kiflialakúra. Sütőpapíros tepsire ültetjük.

DSC_0092s

Egy lábasban kb. másfél liter vizet forralunk. Beleszórjuk a másik tk cukrot és a szódabikarbónát. Mikor lobog, a kifliket egyenként beleengedjük. Elszámolunk lassan hatig, majd visszaültetjük a sütőpapírra.

220 fokos (légkeverésesben 200) fokon 20percig sütjük.

DSC_0753s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

kifli