A kifli
Fürdetett vajaskifli, az örök kedvenc
Siófokon, kis városomban rajtam kívül két másik gasztroblogger is tevékenykedik (már akiről tudok). Tavaly egy kis verseny keretén belül találkoztam velük, egyikük Ottília, a Répatorta blog írója, a másik pedig Leányvári Krisztina, a Vacsi nálam? c. blog szerkesztője. Mindkettejüket sokra értékelem, annyira jó ötleteik vannak, sokat olvasgatom az írásaikat.
Kriszta az akkori eseményre "fürdetett" kiflit hozott mutatóba, háááát, ott helyben beleszerettem. Mármint a kiflibe :D
Akkor azt mondta nekem, hogy ezzel a péksütivel csak az a baj, hogy mostantól folyton kell készítenem, és igaza is lett. Nem is tudom, miért csak most osztom meg veletek a receptet, talán azért, mert mostanra sikerült a formázás igazán szépre.
Jaaa, és nem kell sokáig gyúrni, ezt meg én szeretem benne :) Kicsit változtattam az eredeti recepten, de nem sok szerepe van. Egyébkét lehet variálni a lisztet, 10-15 dkg teljes kiőrlésűt is lehet használni, valamint a tetejére lehet sajtot, köménymagot vagy nagyszemű sót is tenni. A méretével is szoktam variálni, attól függően, hogy gyerek- vagy felnőttuzsonnához készül :)
Fürdetett vajas-magos kifli
Hozzávalók:
60 dkg sima liszt
3,5 dl tej
3 dkg élesztő
2 tk só
1 tk cukor
0,5 dl olvasztott vaj
1-1 ek szezámmag, lenmag, tökmag, napraforgómag – vagy ami van otthon
1 tk cukor
1 tk szódabikarbóna
A tejet langyosra melegítjük, elkeverünk benne 1 tk cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.
Egy nagy tálban összekeverjük a liszteket, sót, olvasztott vajat, magokat és az élesztős keveréket. Alaposan megdagasztjuk, langyos helyen, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. 10 részre osztjuk a tésztát (én le szoktam mérni). Ovális alakúra nyújtjuk. a hosszabbik fele mentén feltekerjük, a rolád belsejétől kifelé sodorgatva kinyújtjuk, majd összehajtjuk, kiflialakúra. Sütőpapíros tepsire ültetjük.
Egy lábasban kb. másfél liter vizet forralunk. Beleszórjuk a másik tk cukrot és a szódabikarbónát. Mikor lobog, a kifliket egyenként beleengedjük. Elszámolunk lassan hatig, majd visszaültetjük a sütőpapírra.
220 fokos (légkeverésesben 200) fokon 20percig sütjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!