2014. okt 26.

A titok a kalapban rejlik

írta: Hajós Ágnes
A titok a kalapban rejlik

Így készíts gyorsan, egyszerűen töltött gombát - mindenki szeretni fogja!

Egyik szenvedélyem a piacozás, nagyon szeretem a friss zöldségeket, gyümölcsöket.

Szeretek beszélgetni a termelőkkel, tanulni a tapasztalataikból, hallgatni az ötleteiket. A csiperke mindenkinél fellelhető, olcsó gombafajta, felhasználásának csak a képzelet szab határt. Én a nagyobb darabokat meg szoktam tölteni, sütőben összesütni, látványos és igazán finom. Sőt, ha a szalonnát kihagyjuk, még a legtöbb diétába is belefér (bár szerintem ennyi igazán nem számít) :)

Minden családban fellelhető egy-egy bevált recept, íme az egyik kedvencem:

Szalonnás-sajtos töltött gomba

DSC_6250s

Hozzávalók 4 főre:

8 nagy gombafej

1 szál póréhagyma

15 dkg füstölt szalonna

1 tojás

1 ág rozmaring

1 ek tejföl

Kevés olaj

1 chili

20 dkg fehér cheddar vagy ementáli

A díszítéshez petrezselyem

 

A gombák tönkjét kitörjük, apróra szeljük, a pórét vékonyra karikázzuk. A szalonnát felkockázzuk, kiolvasztjuk a zsírját, hozzáadjuk a pórét és a gombatönköket, megfonnyasztjuk. Közben sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a rozmaring összeaprított leveleit és a chilit. Langyosra hűtjük, hozzákeverjük a tejfölt és a tojást.

Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk. A gombákat kívül-belül sózzuk, borsozzuk, beletöltjük a szalonnás tölteléket.

DSC_0877s

A sajtot lereszeljük, elosztjuk a gombákon, 210 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt megpirul.

DSC_0882s

Petrezselyemlevelekkel díszítve, majonézes salátával vagy ízlés szerinti körettel tálaljuk.

DSC_0887s

DSC_6242s

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

gomba sajt tejföl rozmaring szalonna petrezselyem