A titok a kalapban rejlik
Így készíts gyorsan, egyszerűen töltött gombát - mindenki szeretni fogja!
Egyik szenvedélyem a piacozás, nagyon szeretem a friss zöldségeket, gyümölcsöket.
Szeretek beszélgetni a termelőkkel, tanulni a tapasztalataikból, hallgatni az ötleteiket. A csiperke mindenkinél fellelhető, olcsó gombafajta, felhasználásának csak a képzelet szab határt. Én a nagyobb darabokat meg szoktam tölteni, sütőben összesütni, látványos és igazán finom. Sőt, ha a szalonnát kihagyjuk, még a legtöbb diétába is belefér (bár szerintem ennyi igazán nem számít) :)
Minden családban fellelhető egy-egy bevált recept, íme az egyik kedvencem:
Szalonnás-sajtos töltött gomba
Hozzávalók 4 főre:
8 nagy gombafej
1 szál póréhagyma
15 dkg füstölt szalonna
1 tojás
1 ág rozmaring
1 ek tejföl
Kevés olaj
1 chili
20 dkg fehér cheddar vagy ementáli
A díszítéshez petrezselyem
A gombák tönkjét kitörjük, apróra szeljük, a pórét vékonyra karikázzuk. A szalonnát felkockázzuk, kiolvasztjuk a zsírját, hozzáadjuk a pórét és a gombatönköket, megfonnyasztjuk. Közben sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a rozmaring összeaprított leveleit és a chilit. Langyosra hűtjük, hozzákeverjük a tejfölt és a tojást.
Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk. A gombákat kívül-belül sózzuk, borsozzuk, beletöltjük a szalonnás tölteléket.
A sajtot lereszeljük, elosztjuk a gombákon, 210 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt megpirul.
Petrezselyemlevelekkel díszítve, majonézes salátával vagy ízlés szerinti körettel tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!