Tiramisu, ahogy az étteremben készítettük
Készítsd el otthon is az olasz klasszikust!
Az étteremben általában desszertpályán voltam. Mondjuk a húsoknak jobban örültem volna, dehát lány vagyok, nehéz odakerülni... (Néha azért sikerült :))
Voltak pozitív hozadékai is az állandó süti- és fagylaltkeverésnek, sok recept szinte beleégett az agyamba, a család legnagyobb örömére. Az olasz részre naponta készítettem hatalmas adag Tiramisut, érkezésem után kb. fél órával már könyékig voltam a mascarpone-ban meg a kakaóporban. Kicsit meg is utáltam, de rájöttem, hogy mivel már álmomból felébresztve is tudom az arányokat, talán a családdal sem ártana megismertetni a nagy klasszikust.
A siker nem maradt el, Zotya konkrétan közölte, hogy neki ez a kedvenc sütije, egy kis darab se maradt.
Ennek a receptnek az a fő előnye, hogy ha pontosan betartjuk az arányokat és türelmesen megvárjuk, míg a kellő állagot elérik a résztvevők, szépen szeletelhető, mutatós sütit kapunk, ami több napig eláll (ha tud).
Tiramisu
Hozzávalók 4 főre:
40 dkg babapiskóta
3 dl feketekávé
2 cl Amaretto likőr (ennek hiányában 2 tk mandulaaroma)
3 ek cukor
375 ml tejszín
25 dkg mascarpone
3 tojás
25 dkg cukor
1 rúd vanília
1 kis zacskó zselatin
4 ek jó minőségű cukrozatlan kakaópor
3 dl tejszínt kemény habbá verjük, hűtőbe tesszük. A maradékot a zselatinnal addig melegítjük, amíg teljesen elolvad benne a zselatin. Félretesszük, időnként megkeverve langyosra hűtjük, addig előkészítjük a többi hozzávalót.
A kávét elkeverjük a mandulalikőrrel vagy –aromával és a 3 ek cukorral. A babapiskóták cukrozatlan felét belemerítjük a kávéba, majd egy 20x30-es, magas falú tepsi alját sűrűn kirakjuk velük. Nem kell teljesen belemártani és dolgozzunk viszonylag gyorsan, mert nagyon megszívja magát a piskóta. Ezt is félretesszük egy kis időre.
Ezután a tojásokat egy habüstben elhabarjuk, nagyjából kikeverjük a 25 dkg cukorral és a vanília magjaival. Dobjuk hozzá a vaníliarudat is. Ekkor egy edényben kétujjnyi vizet felforralunk, mérsékeljük a lángot és rátesszük a habüstöt (ne érjen a vízbe!). Időnként megkeverve addig melegítjük, míg ujjunkat beleérintve csípősnek érezzük a hőmérsékletét. Addigra a cukor teljesen elolvad, a keverék mélysárga színű lesz. Kivesszük belőle a vaníliarudat, levesszük az edényről.
Ekkor robotgéppel a legnagyobb fokozaton addig keverjük, míg teljesen kihűl. Ez teljesítménytől függően kb. 5 perc. Addigra a massza kifehéredik, szinte habos lesz az állaga.
A mascarponét kikeverjük a tejszínhabbal, majd beleforgatjuk a cukros-tojásos keveréket is. Mikor teljesen sima és egynemű, gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a zselatinos tejszínt.
Ennek a krémnek kb. a felét elosztjuk a kávés piskótán, majd rászitáljuk a kakaópor felét. Erre jöhet még egy sor kávéba mártogatott piskóta, majd a maradék krém szép egyenletesre eldolgozva. Erre is kakaóport szitálunk, majd jó pár órára, a legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük. Kockára vágva tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!