2015. ápr 27.

Tiramisu, ahogy az étteremben készítettük

írta: Hajós Ágnes
Tiramisu, ahogy az étteremben készítettük

Készítsd el otthon is az olasz klasszikust!

Az étteremben általában desszertpályán voltam. Mondjuk a húsoknak jobban örültem volna, dehát lány vagyok, nehéz odakerülni... (Néha azért sikerült :))

Voltak pozitív hozadékai is az állandó süti- és fagylaltkeverésnek, sok recept szinte beleégett az agyamba, a család legnagyobb örömére. Az olasz részre naponta készítettem hatalmas adag Tiramisut, érkezésem után kb. fél órával már könyékig voltam a mascarpone-ban meg a kakaóporban. Kicsit meg is utáltam, de rájöttem, hogy mivel már álmomból felébresztve is tudom az arányokat, talán a családdal sem ártana megismertetni a nagy klasszikust.

A siker nem maradt el, Zotya konkrétan közölte, hogy neki ez a kedvenc sütije, egy kis darab se maradt.

Ennek a receptnek az a fő előnye, hogy ha pontosan betartjuk az arányokat és türelmesen megvárjuk, míg a kellő állagot elérik a résztvevők, szépen szeletelhető, mutatós sütit kapunk, ami több napig eláll (ha tud).

 

Tiramisu

 DSC_1570s

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg babapiskóta

3 dl feketekávé

2 cl Amaretto likőr (ennek hiányában 2 tk mandulaaroma)

3 ek cukor

375 ml tejszín

25 dkg mascarpone

3 tojás

25 dkg cukor

1 rúd vanília

1 kis zacskó zselatin

4 ek jó minőségű cukrozatlan kakaópor

 

3 dl tejszínt kemény habbá verjük, hűtőbe tesszük. A maradékot a zselatinnal addig melegítjük, amíg teljesen elolvad benne a zselatin. Félretesszük, időnként megkeverve langyosra hűtjük, addig előkészítjük a többi hozzávalót.

A kávét elkeverjük a mandulalikőrrel vagy –aromával és a 3 ek cukorral. A babapiskóták cukrozatlan felét belemerítjük a kávéba, majd egy 20x30-es, magas falú tepsi alját sűrűn kirakjuk velük. Nem kell teljesen belemártani és dolgozzunk viszonylag gyorsan, mert nagyon megszívja magát a piskóta. Ezt is félretesszük egy kis időre.

Ezután a tojásokat egy habüstben elhabarjuk, nagyjából kikeverjük a 25 dkg cukorral és a vanília magjaival. Dobjuk hozzá a vaníliarudat is. Ekkor egy edényben kétujjnyi vizet felforralunk, mérsékeljük a lángot és rátesszük a habüstöt (ne érjen a vízbe!). Időnként megkeverve addig melegítjük, míg ujjunkat beleérintve csípősnek érezzük a hőmérsékletét. Addigra a cukor teljesen elolvad, a keverék mélysárga színű lesz. Kivesszük belőle a vaníliarudat, levesszük az edényről.

Ekkor robotgéppel a legnagyobb fokozaton addig keverjük, míg teljesen kihűl. Ez teljesítménytől függően kb. 5 perc. Addigra a massza kifehéredik, szinte habos lesz az állaga.

A mascarponét kikeverjük a tejszínhabbal, majd beleforgatjuk a cukros-tojásos keveréket is. Mikor teljesen sima és egynemű, gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a zselatinos tejszínt.

Ennek a krémnek kb. a felét elosztjuk a kávés piskótán, majd rászitáljuk a kakaópor felét. Erre jöhet még egy sor kávéba mártogatott piskóta, majd a maradék krém szép egyenletesre eldolgozva. Erre is kakaóport szitálunk, majd jó pár órára, a legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük. Kockára vágva tálaljuk.

DSC_1568s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

süti mascarpone vanília kakaó