Gyökérkenyér egyszerűen + 1 ötlet
Gyökérkenyeret sütni a világ legegyszerűbb dolga.
A péksütik közül nekem az igazán rusztikusak a kedvenceim. Az olasz ciabatta (ejtsd: csabatta) vagy a nem tudom, milyen nemzetiségű gyökérkenyér áll a szívemhez a legközelebb - ami igazából szinte ugyanaz. Főleg, mióta tudom, hogy az elkészítésük mennyire egyszerű.
Egy dolgot tudatosítani szeretnék mindenkiben, aki olasz ételeket próbál reprodukálni. Ezeket a fogásokat (nagy részben) a szegénység szülte, azokat az alapanyagokat használták, amikhez minden nehézség nélkül hozzáfértek. Tehát pl. a pizzaszósz semmi egyéb, mint passzírozott paradicsom, bazsalikom, olívaolaj. Slussz.
Pontosan ilyen egyszerű a ciabatta elkészítése. És igen, az olívaolaj fontos összetevője, de két darabhoz összesen 3 evőkanálnyi kell, tehát egy kis üveg jó sokáig elég lesz.
Az alapötlet Maxtól volt, nyári élményeim alapján változtattam rajta.
Ja, és még egy információ: ezt a tésztát lehet használni pizzaalapként is. A fele mennyiséget egy órát kelesztjük, sok liszttel jó vékonyra nyújtjuk, ízlés szerinti feltétet teszünk rá, nagyon forró sütőben (min. 250 fok) max. 10 perc alatt készre sütjük.
Ciabatta - egyszerű gyökérkenyér
Hozzávalók:
50 dkg liszt (esetleg 10 dkg rozs - 40 dkg sima)
4 dl víz
2,5 dkg élesztő
3 ek olívaolaj
2 tk só
Egy nagy tálban összekeverjük először a vizet az élesztővel, majd az olajjal, végül a sóval elkevert liszttel. Nem kell nagyon alaposan, elég fakanállal. Nedves ruhával lefedjük, egy éjszakát pihenni hagyjuk.
Bőven lisztezett deszkára borítjuk, a tetejét is megszórjuk liszttel, kicsit ellapogatjuk, téglalapalakú legyen. A két oldalát középre hajtjuk, majd hosszában félbevágjuk. Két akkora darab sütőpapírt levágunk, ami egy-egy hosszabb cipóformába belefér. A tésztákat párszor megtekerjük a saját tengelyük körül, majd átügyeskedjük őket a formába.
Ha, van kedvünk, ismét egy órát pihentetjük, de ezt ki lehet hagyni. Ezalatt 250 fokra előmelegítjük a sütőt, addig sütjük, míg a héjuk világosbarna és ropogós lesz (kb. 30 perc, de figyelni kell).
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!