A tökéletes gyors kenyér
Magos, ropogós héjú, munkaigénytelen kenyér
Mindenkinek mást jelent a tökéletes, de nekem ez az. Barna (nem kávéval színezett), kívül ropogós, belül puha és persze tele magvakkal.. A helyi multiban meg pékségben csillagászati árakon lehet az ilyesmihez hozzájutni, és akkor arról ne is beszéljünk, hogy mennyi térfogatnövelő meg adalékanyag van benne.
A következő verzió alapja nem az én ötletem, itt találtam. Viszont egy alapos átalakítás után az eddigi legjobb kenyeret sikerült sütnöm összesen 5 perc ráfordítással. Közben egyszer ugyan keleszteni kell, de abban nekünk nincs részünk :)
Nálunk most ez a nagy kedvenc, két nap után is puha marad.
Egyszerű magvas, barna cipó
Hozzávalók:
40 dkg sima liszt
10 dkg rozsliszt
2 csapott kk só
1-1 púpos ek napraforgómag, tökmag, szezámmag és lenmag összekeverve
5 ek olaj
4 dl víz (vagy tej)
1 kk cukor
2,5 dkg élesztő
A vizet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt. Egy tálba tesszük a liszteket, sót, olajat és a magkeverékből 3 ek-lal. Hozzáöntjük az élesztős vizet, fakanállal összekeverjük (nem lesz homogén). Vizes konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Egy bőven lisztezett deszkára borítjuk, a tetejét is meghintjük liszttel. Kb. 30x40 cm-esre lapogatjuk a kezünkkel, majd először jobbról, aztán balról középre hajtjuk. Kicsit lelapogatjuk, majd a rövidebb oldalakat ismét középre hajtjuk. Megfordítjuk, kézzel kerekre igazítjuk.
Egy kerek vagy ovális, a tésztánál szélesebb, magas falú formát kibélelünk sütőpapírral (eléggé meg fog nőni), a tésztát beletesszük. 5 percig pihentetjük, a tetejét tojásfehérjével megkenjük. Rászórjuk a maradék magkeveréket, késsel 2-3 helyen megvágjuk, majd 180 fokos sütőbe toljuk. Addig sütjük, míg a teteje megbarnul (kb. 40 perc, légkeverésesben kevesebb).
Óvatosan kivesszük a formából, rácson kihűtjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!