2014. jan 19.

A tökéletes gyors kenyér

írta: Hajós Ágnes
A tökéletes gyors kenyér

Magos, ropogós héjú, munkaigénytelen kenyér

Mindenkinek mást jelent a tökéletes, de nekem ez az. Barna (nem kávéval színezett), kívül ropogós, belül puha és persze tele magvakkal.. A helyi multiban meg pékségben csillagászati árakon lehet az ilyesmihez hozzájutni, és akkor arról ne is beszéljünk, hogy mennyi térfogatnövelő meg adalékanyag van benne.

A következő verzió alapja nem az én ötletem, itt találtam. Viszont egy alapos átalakítás után az eddigi legjobb kenyeret sikerült sütnöm összesen 5 perc ráfordítással. Közben egyszer ugyan keleszteni kell, de abban nekünk nincs részünk :)

Nálunk most ez a nagy kedvenc, két nap után is puha marad.

Egyszerű magvas, barna cipó

 DSC_5229s

Hozzávalók:

40 dkg sima liszt

10 dkg rozsliszt

2 csapott kk só

1-1 púpos ek napraforgómag, tökmag, szezámmag és lenmag összekeverve

5 ek olaj

4 dl víz (vagy tej)

1 kk cukor

2,5 dkg élesztő

 

A vizet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt. Egy tálba tesszük a liszteket, sót, olajat és a magkeverékből 3 ek-lal. Hozzáöntjük az élesztős vizet, fakanállal összekeverjük (nem lesz homogén). Vizes konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Egy bőven lisztezett deszkára borítjuk, a tetejét is meghintjük liszttel. Kb. 30x40 cm-esre lapogatjuk a kezünkkel, majd először jobbról, aztán balról középre hajtjuk. Kicsit lelapogatjuk, majd a rövidebb oldalakat ismét középre hajtjuk. Megfordítjuk, kézzel kerekre igazítjuk.

Egy kerek vagy ovális, a tésztánál szélesebb, magas falú formát kibélelünk sütőpapírral (eléggé meg fog nőni), a tésztát beletesszük. 5 percig pihentetjük, a tetejét tojásfehérjével megkenjük. Rászórjuk a maradék magkeveréket, késsel 2-3 helyen megvágjuk, majd 180 fokos sütőbe toljuk. Addig sütjük, míg a teteje megbarnul (kb. 40 perc, légkeverésesben kevesebb).

Óvatosan kivesszük a formából, rácson kihűtjük.

DSC_5231s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

kenyér szezámmag napraforgómag tökmag lenmag cipó