2015. jún 03.

Isteni cseresznyeleves egy kis újdonsággal

írta: Hajós Ágnes
Isteni cseresznyeleves egy kis újdonsággal

Joghurtos gyümölcsleves zsendicéből készült gombóccal

Most jön a kérdés, hogy miből??? :)

Nemrég a piacunkra új sajt- és tejtermék árus hölgy érkezett. Isteni finom a görög joghurtja és egyébként is, mindenféle joghurtja, nála láttam zsendicét. Mint mondta, ez a sajtkészítés végén maradt savóból készült, olyasmi, mint a ricotta. Persze, hogy kértem, itthon megkóstoltam és hááát.... sokkal finomabb volt, mint a ricotta, édeskés, krémesebb, a rabja lettem :)

Anyukámék fáján meg is érett a cseresznye, így adta magát az ötlet, gyümölcslevessel kezdünk. Hozzá a zsendicéből készítettem gombócot, tuti nyerő lett a párosítás!

 

Joghurtos cseresznyeleves zsendicegombóccal

 DSC_0594s

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg cseresznye

Cukor vagy méz ízlés szerint

1 rúd vanília

1,5 dl görög joghurt

Negyed citrom héja egyben

1 tk fahéj

30 dkg zsendice (ha nem találtok, ricotta)

1-2 ek cukor

1 kicsi tojás

Liszt, amennyit felvesz

 

A zsendicét vagy ricottát összekeverjük a cukorral és a tojással. Ha csak nagy tojásunk van, verjük fel és csak a felét öntsük hozzá. Ezután fokozatosan hozzákeverjük a lisztet, míg formázható masszát kapunk. Vizes kézzel cseresznyénél kicsit nagyobb gombócokat formálunk

Egy lábasban vizet forralunk, mikor lobog, óvatosan beleengedjük a gombócokat. Mikor feljöttek a víz színére, még pár percig főzzük. Vágjunk félbe egyet, hogy lássuk, megfőtt-e (elkészíthető előző nap is).

A kimagozott cseresznyét, fahéjat és a citrom héját feltesszük főni annyi vízben, ami egyujjnyival ellepi, adunk hozzá kb. 2 ek cukrot (vagy amennyit szeretnénk) és a vanília kikapart magjait. Forrás után 5 perccel a lángot elzárjuk, a citromhéjat kivesszük, a levest összeturmixoljuk, kihűtjük. Először egy merőkanálnyi levessel hígítjuk a joghurtot, majd kettővel, végül visszaöntve simára keverjük vele. Megkóstoljuk, ha kell, még édesítjük.

A gombócokkal tálaljuk.

DSC_0588s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

cseresznye joghurt ricotta zsendice