Isteni cseresznyeleves egy kis újdonsággal
Joghurtos gyümölcsleves zsendicéből készült gombóccal
Most jön a kérdés, hogy miből??? :)
Nemrég a piacunkra új sajt- és tejtermék árus hölgy érkezett. Isteni finom a görög joghurtja és egyébként is, mindenféle joghurtja, nála láttam zsendicét. Mint mondta, ez a sajtkészítés végén maradt savóból készült, olyasmi, mint a ricotta. Persze, hogy kértem, itthon megkóstoltam és hááát.... sokkal finomabb volt, mint a ricotta, édeskés, krémesebb, a rabja lettem :)
Anyukámék fáján meg is érett a cseresznye, így adta magát az ötlet, gyümölcslevessel kezdünk. Hozzá a zsendicéből készítettem gombócot, tuti nyerő lett a párosítás!
Joghurtos cseresznyeleves zsendicegombóccal
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg cseresznye
Cukor vagy méz ízlés szerint
1 rúd vanília
1,5 dl görög joghurt
Negyed citrom héja egyben
1 tk fahéj
30 dkg zsendice (ha nem találtok, ricotta)
1-2 ek cukor
1 kicsi tojás
Liszt, amennyit felvesz
A zsendicét vagy ricottát összekeverjük a cukorral és a tojással. Ha csak nagy tojásunk van, verjük fel és csak a felét öntsük hozzá. Ezután fokozatosan hozzákeverjük a lisztet, míg formázható masszát kapunk. Vizes kézzel cseresznyénél kicsit nagyobb gombócokat formálunk
Egy lábasban vizet forralunk, mikor lobog, óvatosan beleengedjük a gombócokat. Mikor feljöttek a víz színére, még pár percig főzzük. Vágjunk félbe egyet, hogy lássuk, megfőtt-e (elkészíthető előző nap is).
A kimagozott cseresznyét, fahéjat és a citrom héját feltesszük főni annyi vízben, ami egyujjnyival ellepi, adunk hozzá kb. 2 ek cukrot (vagy amennyit szeretnénk) és a vanília kikapart magjait. Forrás után 5 perccel a lángot elzárjuk, a citromhéjat kivesszük, a levest összeturmixoljuk, kihűtjük. Először egy merőkanálnyi levessel hígítjuk a joghurtot, majd kettővel, végül visszaöntve simára keverjük vele. Megkóstoljuk, ha kell, még édesítjük.
A gombócokkal tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!