2015. máj 17.

Különlegesség grillen, kápráztasd el a vendégeket!

írta: Hajós Ágnes
Különlegesség grillen, kápráztasd el a vendégeket!

Faszénen sült óriásgarnéla, egzotikus rizzsel, lepénykenyérrel

Folytatom a különleges grillételek bemutatását. A most következő lakoma hozzávalóit már egy nagyobb szupermarketben is megkaphatjuk, bár nekem a rákot most volt szerencsém szinte teljesen frissen beszerezni.

Ez egy igazi flancolós fogás, az elkészítését igazi profiknak ajánlom, akik meg szeretnék csillogtatni tudásukat :)

 

Chilis-rozés óriásgarnéla grillezett ananászos-mangós rizssalátával és lepénykenyérrel

 DSC_5014s

Hozzávalók 4 főre:

8 db óriásgarnéla páncélban, tisztítva

2 chili

1 dl olívaolaj

1 dl rozé

Fél ananász

1 mangó

1,5 dl-nyi jázminrizs

1,5 dl kókusztej

Só, bors

3 nagy szál újhagyma

1 dl tejszín

1 dl görög joghurt

 

A lepénykenyérhez:

32 dkg liszt

2 tk szárított élesztő

2 tk só

2 ek olívaolaj + a csorgatáshoz

Olaj a rácshoz

 

A rizst pergősre főzzük a kókusztej és 1,5 dl víz keverékében, melyet megsóztunk. Kihűtjük, pár ek kivételével hozzákeverjük a karikákra vágott újhagymát (kevés zöldet félreteszünk a tálaláshoz).

A chilit apróra vágjuk, összekeverjük az olívaolajjal és a rozéval, sózzuk, borsozzuk. Ebbe forgatjuk a rákokat, kb. egy órát állni hagyjuk.

Az ananászt és a mangót megtisztítjuk, egycentisre szeleteljük. Olajozott grillrácson, megsütjük, kihűlve összekockázzuk, a rizshez adjuk. Hozzákeverjük a tejszínt és a joghurtot, megkóstoljuk, ha kell még sózzuk és borsozzuk. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.

A chilit apróra vágjuk, összekeverjük az olívaolajjal és a rozéval, sózzuk, borsozzuk. Ebbe forgatjuk a rákokat, kb. egy órát állni hagyjuk.

Közben a lepénykenyérhez valókat nagyjából összedagasztjuk. Erősen lisztezett felületen egyszer-kétszer átgyúrjuk, míg kezelhető lesz, 6 bucit formázunk belőle. Kézzel széthúzgáljuk, mint a lángost, a forró grillrácson pár perc alatt mindkét oldalunkat megsütjük, megcsorgatjuk némi olívaolajjal.

A rákokat a lepénykenyerek mellett szintén pár perc alatt pirosra sütjük.

Tálaláskor egy-egy lepényre salátát halmozunk, jöhet rájuk 2-2 rák, a maradék újhagymával díszítve kínáljuk.

DSC_5009s

DSC_5012s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

kenyér rizs grill garnéla