Különlegesség grillen, kápráztasd el a vendégeket!
Faszénen sült óriásgarnéla, egzotikus rizzsel, lepénykenyérrel
Folytatom a különleges grillételek bemutatását. A most következő lakoma hozzávalóit már egy nagyobb szupermarketben is megkaphatjuk, bár nekem a rákot most volt szerencsém szinte teljesen frissen beszerezni.
Ez egy igazi flancolós fogás, az elkészítését igazi profiknak ajánlom, akik meg szeretnék csillogtatni tudásukat :)
Chilis-rozés óriásgarnéla grillezett ananászos-mangós rizssalátával és lepénykenyérrel
Hozzávalók 4 főre:
8 db óriásgarnéla páncélban, tisztítva
2 chili
1 dl olívaolaj
1 dl rozé
Fél ananász
1 mangó
1,5 dl-nyi jázminrizs
1,5 dl kókusztej
Só, bors
3 nagy szál újhagyma
1 dl tejszín
1 dl görög joghurt
A lepénykenyérhez:
32 dkg liszt
2 tk szárított élesztő
2 tk só
2 ek olívaolaj + a csorgatáshoz
Olaj a rácshoz
A rizst pergősre főzzük a kókusztej és 1,5 dl víz keverékében, melyet megsóztunk. Kihűtjük, pár ek kivételével hozzákeverjük a karikákra vágott újhagymát (kevés zöldet félreteszünk a tálaláshoz).
A chilit apróra vágjuk, összekeverjük az olívaolajjal és a rozéval, sózzuk, borsozzuk. Ebbe forgatjuk a rákokat, kb. egy órát állni hagyjuk.
Az ananászt és a mangót megtisztítjuk, egycentisre szeleteljük. Olajozott grillrácson, megsütjük, kihűlve összekockázzuk, a rizshez adjuk. Hozzákeverjük a tejszínt és a joghurtot, megkóstoljuk, ha kell még sózzuk és borsozzuk. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.
A chilit apróra vágjuk, összekeverjük az olívaolajjal és a rozéval, sózzuk, borsozzuk. Ebbe forgatjuk a rákokat, kb. egy órát állni hagyjuk.
Közben a lepénykenyérhez valókat nagyjából összedagasztjuk. Erősen lisztezett felületen egyszer-kétszer átgyúrjuk, míg kezelhető lesz, 6 bucit formázunk belőle. Kézzel széthúzgáljuk, mint a lángost, a forró grillrácson pár perc alatt mindkét oldalunkat megsütjük, megcsorgatjuk némi olívaolajjal.
A rákokat a lepénykenyerek mellett szintén pár perc alatt pirosra sütjük.
Tálaláskor egy-egy lepényre salátát halmozunk, jöhet rájuk 2-2 rák, a maradék újhagymával díszítve kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!