2015. júl 10.

Sárgabarackos sertéscsíkok édesen, pikánsan

írta: Hajós Ágnes
Sárgabarackos sertéscsíkok édesen, pikánsan

Az édes-sós ételek kedvelőinek!

20 éves koromban egy szállodában dolgoztam recepciósként. Akkor még úgy gondoltam, hogy a nyelvtudásomat az idegenforgalomban fogom kihasználni, de egy idő után rájöttem, hogy a 12 órás éjszakai műszak meg az idióta vendégek nem nekem valók... (Aztán elmentem egy nyárra felszolgálni és csak erősödött bennem ez az érzet :) )

A lényeg, hogy a hosszú és néha eseménytelen munkaórák alatt volt időm bulvárlapokat olvasgatni, amikben receptek is voltak. Egy csomót kimásoltam, de mivel O főzőtudományom volt, csak nagyon kevés került megvalósításra.

A most következő az egyik kivétel, bár eredetileg csirkemell volt a leírásban, de azt a gyors kiszáradás miatt inkább lecseréltem.

 

Sárgabarackszószos sertéscsíkok

 DSC_0062s

Hozzávalók 4 főre:

70 dkg sertéscomb vagy –lapocka

40 dkg sárgabarack

6 ek fehérborecet

4 ek sötét szójaszósz

6 ek kechup

2 ek méz

2 gerezd fokhagyma

1 csapott mk őrölt gyömbér

½ dl olívaolaj

8 g vaj

Só, fehér bors

 

20 dkg rizs

10 dkg mazsola

1 ek olaj

 

A húst vékony csíkokra vágjuk, barackot kimagozzuk, negyedekbe vágjuk. Az olívaolajon fehéredésig pirítjuk a húst, hozzáöntjük a barackokat. A borecetet simára keverjük a szójaszósszal, kechuppal, mézzel, az összezúzott fokhagymával és a gyömbérrel. A húsra öntjük. Addig pároljuk benne, míg teljesen megpuhul. Közben többször elfőzzük a szaftot, majd vízzel pótoljuk. Mikor kész, megsózzuk, -borsozzuk, elzárjuk a lángot. Belekeverjük a kockákra vágott vajat.

A rizst a szokásos módon megfőzzük, majd összekeverjük a mazsolával. A kész ragut ezzel tálaljuk.

DSC_0063s

DSC_0064s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

szójaszósz sárgabarack sertéscomb kechup