Sárgabarackos sertéscsíkok édesen, pikánsan
Az édes-sós ételek kedvelőinek!
20 éves koromban egy szállodában dolgoztam recepciósként. Akkor még úgy gondoltam, hogy a nyelvtudásomat az idegenforgalomban fogom kihasználni, de egy idő után rájöttem, hogy a 12 órás éjszakai műszak meg az idióta vendégek nem nekem valók... (Aztán elmentem egy nyárra felszolgálni és csak erősödött bennem ez az érzet :) )
A lényeg, hogy a hosszú és néha eseménytelen munkaórák alatt volt időm bulvárlapokat olvasgatni, amikben receptek is voltak. Egy csomót kimásoltam, de mivel O főzőtudományom volt, csak nagyon kevés került megvalósításra.
A most következő az egyik kivétel, bár eredetileg csirkemell volt a leírásban, de azt a gyors kiszáradás miatt inkább lecseréltem.
Sárgabarackszószos sertéscsíkok
Hozzávalók 4 főre:
70 dkg sertéscomb vagy –lapocka
40 dkg sárgabarack
6 ek fehérborecet
4 ek sötét szójaszósz
6 ek kechup
2 ek méz
2 gerezd fokhagyma
1 csapott mk őrölt gyömbér
½ dl olívaolaj
8 g vaj
Só, fehér bors
20 dkg rizs
10 dkg mazsola
1 ek olaj
Só
A húst vékony csíkokra vágjuk, barackot kimagozzuk, negyedekbe vágjuk. Az olívaolajon fehéredésig pirítjuk a húst, hozzáöntjük a barackokat. A borecetet simára keverjük a szójaszósszal, kechuppal, mézzel, az összezúzott fokhagymával és a gyömbérrel. A húsra öntjük. Addig pároljuk benne, míg teljesen megpuhul. Közben többször elfőzzük a szaftot, majd vízzel pótoljuk. Mikor kész, megsózzuk, -borsozzuk, elzárjuk a lángot. Belekeverjük a kockákra vágott vajat.
A rizst a szokásos módon megfőzzük, majd összekeverjük a mazsolával. A kész ragut ezzel tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!