Vadas pulykával és krumpligombóccal, egészségesen
Nagymamám receptje az én újításommal
A vadast is csak felnőtt koromban szerettem meg, ebből a menzai változatot kifejezetten utáltam. Nagymamám mártása kifejezetten finom volt, de a hús puhára főzése valahogy sosem sikerült neki, és meg is magyarázta, hogy ezt nem is lehet...
Aztán mikor főző-öntudatomra ébredtem, rájöttem, hogy egyáltalán nem kötelező a húst a zöldségek mellé dobni, mert pl. a pulykának az a háromnegyed óra édeskevés. Ezért ma már az előzőleg levesben megfőtt vagy maradék sült hússal készítem, ha éppen fogyókúrás időszakomat élem, rántás és fehér liszt nélkül.
Vadas pulyka light krumpligombóccal
Hozzávalók 4 főre:
0,5 kg sárgarépa
0,5 kg petrezselyemgyökér
1 nagy fej hagyma
1 babérlevél
1 ek olaj
Só, bors
3 ek mustár
5 ek tejföl
1 db pulykaszárny
20 dkg krumpli
Kb. 15 dkg zabpehelyliszt
Só, bors
1 tojás
A pulykaszárnyat előzőleg levesben puhára főzzük vagy 170 fokos sütőben sózva-borsozva megsütjük. Mikor langyosra hűlt, kicsontozzuk, a bőrét leszedjük, félretesszük.
A hagymát apróra vágjuk, az olajon sárgára pirítjuk. Rádobjuk a megtisztított, feldarabolt répát és gyökeret, felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi. Beledobunk 1 babérlevelet, sózzuk és alaposan megborsozzuk, a zöldségeket teljesen puhára főzzük (közben a főzővizet kicsit elpárologtatjuk). A babérlevelet kivesszük, botmixerrel pürésítjük, visszaöntjük a lábasba (én át is szoktam passzírozni, akkor lesz a legsimább). Hozzákeverjük a tejfölt, mustárt, még egy kis borsot, megkóstoljuk. Ízlés szerint javíthatunk rajta. Beletesszük a főtt húst, összemelegítjük, de már nem forraljuk.
A gombóchoz a krumplit héjában megfőzzük. Mikor puha, langyosra hűtjük, meghámozzuk, összetörjük. Hozzákeverjük a lisztet, tojást, alaposan sózzuk, borsozzuk, kb. fél órát állni hagyjuk. Ha nem lesz elég kezelhető a massza, még lisztet gyúrhatunk hozzá. Diónyi golyókat formálunk, lobogó vízben kifőzzük, ajánlatos egyszerre nem túl sokat beletenni, nehogy nagyon lehűtse a vizet (sőt, először csak egyet szoktam, hogy szétfő-e). Újraforrás után takarékra vesszük a lángot, 5-7 perc után egyet kettévágunk, hogy a belseje is megfőtt-e.
Tálaláskor néhány gombócot tányérra szedünk, a mártásos hússal körítjük, kevés tejföllel díszítve kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!