(Indián) nyári gyümölcskenyér
Könnyű ribizlis-málnás süti, nem lehet abbahagyni!
Nemrég vettem egy doboz ribizlit, talán az idei utolsó dobozok egyikét :)
Szeretem, eszembe juttatja a gyerekkoromat, anyukámék kertjében volt pár bokor... Minden évben elhatározom, hogy fogok ültetni a saját udvaromba, de eddig elmaradt. Így marad a piaci, jó drágán, de egyszer belefér, na...
Aztán szokás szerint addig őrizgettem, míg a fele elfogyott, a többit meg már muszáj volt felhasználni, így készült ez a finom gyümölcskenyér. Kevés málnám még volt a fagyasztóban, az is mehetett hozzá. Gyerekeknek vacsorára teához a legfinomabb, de én bármikor képes voltam nassolni belőle :)
Szezon múltával más gyümölccsel is készíthető, áfonyával, szederrel de bármely más bogyós gyümölccsel is el tudom képzelni.
Recept innen, bár a leírást figyelmen kívül hagytam... :D
Nyári gyümölcskenyér
Hozzávalók 1 nagy vagy 2 kicsi őzgerincformához:
2 nagy tojás (vagy 3 kicsi)
1 zacskó vaníliás cukor (vagy 1 vanília magjai)
175 g gyümölcs (most ribizli és málna)
140 g porcukor
Fél citrom leve
175 g puha vaj + a kenéshez
175 g barna cukor
250 g liszt
1 zacskó sütőpor
A tojást simára keverjük a vaníliás cukorral, a barna cukorral, puha vajjal és a sütőporral. A végén a lisztet is hozzákeverjük, amíg teljesen sima lesz.
A formát kivajazzuk, a massza felét beletöltjük. Elosztjuk rajta a gyümölcs 2/3-át, majd rásimítjuk a massza másik felét.
180 fokos sütőben készre sütjük, kb. fél óra, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
A porcukrot simára keverjük a citromlével. A meleg sütit egy hústűvel több helyen megszurkáljuk, teljesen az aljáig. Megöntözzük a cukros citrommal, végül a tetejét kidíszítjük a maradék gyümölccsel.
Teljesen kihűtjük, és csak akkor, óvatosan emeljük ki a formából és szeleteljük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!