Sós rizskoch, a maradékmentő
A főtt rizs és sült hús új élete
Lassan szokásommá válik, hogy az "ételt nem dobunk ki" szlogen jegyében hetente legalább egyszer maradékmentő fogást készítsek.
Így volt ez múltkor is, a nagy családi banzájnál elméreteztem a rizsadagot, meg egy kevés hús is maradt. És mivel a rizs főzéséhez kevés húslevest is használtam, édes rizskochot szóba se jöhetett. De nem is bántam meg, nagyon finom lett :)
(A kép csalóka, a receptet négy főre írtam, de csak két főre készítettem)
Maradékmentő sós rizskoch
Hozzávalók 4 főre:
2 nagy csésze (2,5 dl) főtt rizs
3-4 szelet sült hús
1 kis csokor kapor
1 csokor petrezselyem
10 dkg feta
1 csésze tejszín
1 nagy tojás
Só, bors
10 dkg vaj
A vajjal kikenünk egy 20x20-as, magas falú tűzálló tálat. A többiből 4 dkg-ot felolvasztunk (langyosra hűtjük), a tojással együtt belekeverjük a tejbe. A kaprot és a petrezselymet apróra vágjuk, a húst széttépkedjük. Egy tálban összekeverjük a rizst, húst, felkockázott fetát, a vajas tejet és a zöldfűszereket. Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Belesimítjuk a tűzálló tálba, a tetejére csipegetjük a maradék vajat. 190 fokos sütőben kb. fél órát sütjük (sütőfüggő). Akkor jó, ha a teteje kicsit megbarnul, és a közepe már nem folyik.
Kivéve kicsit kihűtjük, szeletekre vágva, salátával kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!