2015. dec 23.

Évike sütijei X.- Sajtos rudacska

írta: Hajós Ágnes
Évike sütijei X.- Sajtos rudacska

Egyszerű sós finomság, az egyik kedvencem

A népszerű sütis sorozatban most egy sós nassolnivalót hozok. Ez is gyerekkorom kedvence volt, a ceglédi nagy lakomák kihagyhatatlan darabjai.

Egyetlen probléma van vele, sütés közben a szalalkálinak elég, khm... rossz szaga van, de szerintem ezen simán túl lehet lépni.

A végeredmény egy roppanós, könnyű sós finomság, borozgatás vagy teázás tökéletes kísérője.

 

Szalalkális sajtos rúd

DSC_2095s

50 dkg liszt + a deszkához

25 dkg vaj

1 nagy csipet só

1 zacskó szalalkáli

1 ek tejföl

2 tojás

1 dl tej

20 dkg reszelt sajt

 

A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a szalalkálit. Egy tojást kettéválasztunk, a fehérjét félretesszük.

Egy tálba szórjuk a lisztet, sót, az egész tojást, a másik sárgáját, hozzáadjuk a sajt felét, a puha vajat és a szalalkális tejet. Összegyúrjuk, lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk. Megkenjük a tojás fehérjével, megszórjuk a maradék sajttal.

Kicsit rányomkodjuk, derelye- vagy pizzavágóval centis csíkokra szeljük, szilikonos sütőlapra sorakoztatjuk. 180 fokos sütőben készre sütjük.

DSC_2093s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sajt tejföl