Évike sütijei X.- Sajtos rudacska
Egyszerű sós finomság, az egyik kedvencem
A népszerű sütis sorozatban most egy sós nassolnivalót hozok. Ez is gyerekkorom kedvence volt, a ceglédi nagy lakomák kihagyhatatlan darabjai.
Egyetlen probléma van vele, sütés közben a szalalkálinak elég, khm... rossz szaga van, de szerintem ezen simán túl lehet lépni.
A végeredmény egy roppanós, könnyű sós finomság, borozgatás vagy teázás tökéletes kísérője.
Szalalkális sajtos rúd
50 dkg liszt + a deszkához
25 dkg vaj
1 nagy csipet só
1 zacskó szalalkáli
1 ek tejföl
2 tojás
1 dl tej
20 dkg reszelt sajt
A tejet langyosra melegítjük, belekeverjük a szalalkálit. Egy tojást kettéválasztunk, a fehérjét félretesszük.
Egy tálba szórjuk a lisztet, sót, az egész tojást, a másik sárgáját, hozzáadjuk a sajt felét, a puha vajat és a szalalkális tejet. Összegyúrjuk, lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk. Megkenjük a tojás fehérjével, megszórjuk a maradék sajttal.
Kicsit rányomkodjuk, derelye- vagy pizzavágóval centis csíkokra szeljük, szilikonos sütőlapra sorakoztatjuk. 180 fokos sütőben készre sütjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!