Kaszinótojás
Retro ínyencség, a hidegtálak sztárja
Nálunk, másokkal ellentétben nem hal volt karácsonykor, hanem hidegtál. Anyukám ugyanis nem akart szenteste büdös hal és olajszagot a házban, amit tök meg tudok érteni. Ettünk mi rántott halat év közben is eleget... :)
Egy ideje elég sok hidegtálat gyártok, de a kaszinótojást és a sonkatekercset még nem tudtam megunni, mindig pár darabbal többet készítek a kívántnál, mert tutira elfogy. A franciasalátát viszont már nem bírnám megenni, pedig gyerekkoromban a két ünnep között mindig azon éltem :)
Most a legegyszerűbb változatot mutatom meg, természetesen a variációk és az ízesítések száma végtelen.
Kaszinótojás
Hozzávalók 10 db-hoz:
5 tojás
1 ek mustár
5 dkg sűrű krémsajt (vagy besamel, recept itt)
1 kis csokor petrezselyem
1 szardellafilé
Só, frissen őrölt bors
1 tk majonéz (receptem itt)
A tetejére:
1 tk majonéz
2 ek tejföl
1 csipet só
3 tk zselatin
A tálaláshoz:
Salátalevelek, franciasaláta (recept itt), piros arany
A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, kihűtjük. Hosszában félbevágjuk, a sárgájukat egy tálba kaparjuk. Hozzáadjuk a mustárt, szétnyomkodott szardellát, apróra vágott petrezselymet, majonézt, sót és szép adag frissen őrölt borsot. Simára keverjük (nyomózsákba töltjük) és elosztjuk a tojássárgák helyén.
Egy tálon elrendezzük a salátaleveleket és némi franciasalátát, töltött felükkel lefelé elrendezzük rajta a tojásokat.
A zselatint felforrósítjuk 3 ek vízzel, addig kevergetjük, míg az összes szemcse feloldódik. A majonézt, tejfölt és sót simára keverjük a zselatinos vízzel, óvatosan kanállal elosztjuk a tojások tetején. Pár percre hűtőbe toljuk, míg megdermed, majd piros arannyal díszítjük a tetejét.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!