2015. dec 30.

Kaszinótojás

írta: Hajós Ágnes
Kaszinótojás

Retro ínyencség, a hidegtálak sztárja

Nálunk, másokkal ellentétben nem hal volt karácsonykor, hanem hidegtál. Anyukám ugyanis nem akart szenteste büdös hal és olajszagot a házban, amit tök meg tudok érteni. Ettünk mi rántott halat év közben is eleget... :)

Egy ideje elég sok hidegtálat gyártok, de a kaszinótojást és a sonkatekercset még nem tudtam megunni, mindig pár darabbal többet készítek a kívántnál, mert tutira elfogy. A franciasalátát viszont már nem bírnám megenni, pedig gyerekkoromban a két ünnep között mindig azon éltem :)

Most a legegyszerűbb változatot mutatom meg, természetesen a variációk és az ízesítések száma végtelen.

 

Kaszinótojás

DSC_4171s

Hozzávalók 10 db-hoz:

5 tojás

1 ek mustár

5 dkg sűrű krémsajt (vagy besamel, recept itt)

1 kis csokor petrezselyem

1 szardellafilé

Só, frissen őrölt bors

1 tk majonéz (receptem itt)

 

A tetejére:

1 tk majonéz

2 ek tejföl

1 csipet só

3 tk zselatin

 

A tálaláshoz:

Salátalevelek, franciasaláta (recept itt), piros arany

 

A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, kihűtjük. Hosszában félbevágjuk, a sárgájukat egy tálba kaparjuk. Hozzáadjuk a mustárt, szétnyomkodott szardellát, apróra vágott petrezselymet, majonézt, sót és szép adag frissen őrölt borsot. Simára keverjük (nyomózsákba töltjük) és elosztjuk a tojássárgák helyén.

DSC_4148

Egy tálon elrendezzük a salátaleveleket és némi franciasalátát, töltött felükkel lefelé elrendezzük rajta a tojásokat.

A zselatint felforrósítjuk 3 ek vízzel, addig kevergetjük, míg az összes szemcse feloldódik. A majonézt, tejfölt és sót simára keverjük a zselatinos vízzel, óvatosan kanállal elosztjuk a tojások tetején. Pár percre hűtőbe toljuk, míg megdermed, majd piros arannyal díszítjük a tetejét.

DSC_4165s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tojás mustár szardella majonéz petrezselyem