2013. dec 14.

Croque monsieur és croque madame - hozzá egy hagyományos rozscipó

írta: Hajós Ágnes
Croque monsieur és croque madame - hozzá egy hagyományos rozscipó

Nagy francia klasszikusok és egy békebeli rozskenyér

Az utóbbi időben én sütöm itthon a kenyeret. A bolti egyre drágább, ráadásul szerintem annyi adalékanyagot tartalmaznak, amennyire senkinek sincs szüksége. Vannak nagyon jó blogok, ahonnan veszem az ötleteket, de van néhány kikötésem. Nem szoktam órákig (még 10 percig se) gyúrni, és egyáltalán, ne legyen tiszta liszt a konyha, mikor alkotok.

A következőkben bemutatott rozscipó háromszor 5 perc munka körülbelül. Az ötlet Maxtól van, innen.

Ezután mutatok két klasszikus melegszendvicset. Lehet, hogy sokaknak ismerős a Croque Monsieur (krok mösziő) vagy Croque Madame (mádám) elnevezés. Ezek francia találmányok, tradicionálisan puha fehér kenyérből készülnek, de én most a friss rozscipóból vágott szeletekkel készítettem. Vasárnap reggel ki is lehet próbálni és jól indul a nap:)

Rozscipó

 DSC_4194s

Hozzávalók:

A kovászhoz:

20 dkg rozsliszt

22 dkg langyos víz

10 g friss élesztő

 

A tésztához:

10 dkg rétesliszt

30 dkg fehér liszt

15 dkg langyos víz

1 kk cukor

1 tk almaecet

15 g friss élesztő

2 csapott kk só

 

A kovászhoz valókat összekeverjük, léegalább 4 órára, letakarva langyos helyre tesszük.

A langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, pár percre félretesszük. Egy tálban összekeverjük a liszteket, a sót, az almaecetet, a kovászt és az élesztős vizet. Megdagasztjuk, letakarva duplájára kelesztjük.

25-30 cm átmérőjű jénaiba sütőpapírt vágunk. A tálban még egyszer átgyúrjuk a tésztát, kerekre formáljuk, a jénaiba tesszük. Letakarva ismét a duplájára kelesztjük. 240 fokra előmelegítjük a sütőt (légkeverésesben 220-230), megvágjuk a cipó tetejét, megspricceljük vízzel, a sütőbe toljuk. Addig sütjük, míg a teteje sötétbarna lesz (kb. 40 perc). Kivéve rácson kihűtjük.

DSC_4216s

Croque monsieur és croque madame

DSC_4395s

 

Hozzávalók 4 főre:

8 egész szelet kenyér

10 dkg reszelt, markáns ízű sajt

4-6 szelet füstölt sonka

20 dkg vaj

 

A besamel mártáshoz:

3 dkg vaj

1 púpozott ek liszt

2 dl tej

Só, szerecsendió

1 mk mustár

1 tojás sárgája

 

4 db tojás

 

A besamelmártáshoz a vajat egy kis lábasban felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet. Zsemleszínűre pirítjuk, miközben folyamatosan keverjük kisméretű habverővel. A tejet felforrósítjuk, fokozatosan ráöntjük a lisztre, szintén állandó keverés mellett besűrítjük. Mikor kellően sűrű krémet kapunk, belereszelünk kevés szerecsendiót (tényleg csak egy kis csipetet, nagyon intenzív az íze) és megsózzuk. Fedőt teszünk rá, langyosra hűtjük. Ekkor belekeverjük a mustárt és a tojássárgáját.

A kenyereket magunk elé fektetjük, mindegyiket megkenjük a mártással, elosztjuk rajtuk a reszelt sajtot és a sonkát. Kettőt-kettőt összefordítunk, összenyomkodjuk és a felforrósított vajban minden oldalukat ropogósra sütjük.

DSC_4399s

DSC_4402s

A croque madame-hoz a tojásokból egyenként tükörtojást sütünk, a kész melegszendvics tetejére helyezve tálaljuk.

DSC_4391s

  Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tojás kenyér sonka sajt tükörtojás melegszendvics besamel