2016. jan 12.

Chilis bab házi szósszal

írta: Hajós Ágnes
Chilis bab házi szósszal

A tex-mex kedvenc mindenféle "mű anyag" nélkül

Már régóta tervezem ezt a bejegyzést, de lássuk be, egy igazi chilis bab elkészítése azért nem fél óra.

A boltokban mindenféle porok kaphatók, amihez csak konzerv babot, némi darált húst meg vizet kell keverni és már kész is a "mexikói kaja". Mikor még nem tudtam főzni és a pörköltszaftos tésztát is zacskóból készítettem, sokszor volt az asztalon ilyen chilis bab (is), mert az ízét, azt imádtam. Mióta meg kifejezetten bojkottálom a félkész kajákat, kedvem nem volt nekiállni, mert azt hittem, hogy túl bonyolult és órákig tart.

Az tény, hogy mindennel együtt kb. 3 óra, mire asztalon van, de az íze össze sem hasonlítható a "bótival". Sikerült egy kis fekete babot és ízletes, nagy méretű, nem túl csípős szárított chilit beszereznem, ami eszméletlen ízt adott az amúgy is elég karakteres ételnek.

Ha van egy kis időtök, mindenképpen próbáljátok ki!

Megj.: Az igazi változathoz kukoricás kenyeret esznek, amint sikerül reprodukálnom, azt is megosztom veletek :)

Megj. 2.: Ez nem mexikói étel, hanem tex-mex. Ez a kifejezés azokat a kajákat takarja, amit az amcsik készítenek és azt gondolják, hogy a mexikóiak ezt eszik :D

 

Chilis bab

DSC_2417s

Hozzávalók 4 főre:

15 dkg fekete bab

15 dkg vörösbab

2 cső kukorica vagy 1 konzerv

Fél tk római kömény

1 csokor korianderlevél + a tetejére

Só, bors

2 nagy szárított chili (én pasillát kaptam, éppenhogy egy kicsit csípős volt)

2 tk cayenne bors (vagy füstölt pirospaprika, lehet csípős)

30 dkg darált marhahús

1 ek Worcestershire-szósz

1 nagy fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

Kb. fél l húsleves

5 dl passzírozott paradicsom

15 dkg cheddar sajt

2 ek olaj vagy 1 ek zsír

Kevés tejföl a tálaláshoz

 

A babokat előző este beáztatjuk, a főzés megkezdése előtt külön-külön puhára főzzük (a fekete bab kb. másfél órát fő, időben neki kell állni).

A zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk a durvára vágott hagymát, a végén belenyomjuk a fokhagymát. Párat keverünk rajta, hozzáadjuk a darált húst, meglocsoljuk a Worcestershire-szósszal. Mozsárban összetörjük a római köményt, a chilit kettőbe tépjük, a raguhoz adjuk. A húsléből időnként hozzáadva puhára pároljuk. Mikor majdnem kész, beleöntjük a többit, mehet hozzá a kukorica és a babok, felöntjük a paradicsomlével. Pár perc alatt összefőzzük fedő nélkül, akkor jó, ha a nedvesség már nem lepi el teljesen. Durvára reszeljük a sajtot, a 2/3- át az ételbe keverjük, mehet hozzá a felaprított koriander nagy része is. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk, kivesszük a chilit.

Tálaláskor néhány merőkanál chilis babot mély tálba szedünk, egy ek tejföllel és a maradék reszelt sajttal tálaljuk. Eredetileg kukoricakenyérrel fogyasztják, de azt még nem készítettem (de fogok!).

DSC_2422s

DSC_2424s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

római kömény chili kukorica darált hús cheddar vörösbab Worcestershire szósz