2016. már 22.

Gnocchi tavaszi zöldségekkel, csirkemájjal

írta: Hajós Ágnes
Gnocchi tavaszi zöldségekkel, csirkemájjal

Olaszos-magyaros tészta kucsmagombával, medvehagymával

Végre itt a jó idő, egyre több gomba bújik elő a földből, legnagyobb örömömre. Imádok mindenféle fajta gombát, rengeteg gombás receptem van, itt tudjátok megnézni.

A most következő ételben összehoztam a tavasz két nagy kedvencét (meg az enyémet is). Gnocchit már tök régen készítettem, pedig legalább annyira szeretem, mint a rizottót, ezért ez is került bele medvehagymával megbolondítva.

Mindent összevetve elég látványosra (és persze finomra) sikeredett, mégsem túl bonyolult maximum a gnocchi formázásával kell eltöltenünk egy kis időt.

 

Tárkonyos-kucsmagombás csirkemájragu spenótos gnocchival

DSC_6629s

Hozzávalók 4 főre:

A gnocchihoz:

10 dkg spenót

25 dkg burgonya

1 tojás

Só, bors

Kb. 35 dkg liszt + a formázáshoz

1 ek olívaolaj

 

40 dkg csirkemáj

30 dkg kucsmagomba

2 tk tárkony

2 kis ág kakukkfű

15 dkg reszelt sajt

2 dl tejszín

Kb. 3 dl húslé

1 kis csokor újhagyma a zöldjével együtt

1 csokor petrezselyem

1 ek olívaolaj

 

A spenótot egy lábasba tesszük,  fél dl vizet öntünk hozzá, megsózzuk. Fedő alatt közepes lángon megvárjuk, míg összeesik, megpuhul, majd elfőzzük a vizet. Ekkor áttesszük a botmixer poharába pürésítjük, kihűtjük.

A krumplit meghámozzuk, kockára vágva puhára főzzük, kihűtjük. Alaposan összetörjük.

Kikeverjük a tojással, sózzuk, borsozzuk, majd összegyúrjuk annyi liszttel, hogy jól formázható, nem lágy tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán 2 cm vastag rudakat formálunk, éles, lisztezett késsel 3 cm-es darabokra vágjuk. Egy villát is meglisztezünk, a hátával pödrünk egyet a darabokon. Lobogó, sós vízben kifőzzük. Mikor feljöttek a víz színére, még egy percig főzzük immár mérsékelt tűzön. Leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, az olívaolajjal átforgatjuk, félretesszük.

Az újhagymát felkarikázzuk, a kucsmagombát nagyobb darabokra vágjuk. Az olívaolajon megfonnyasztjuk őket, megszórjuk a tárkonnyal és hozzáadjuk a kakukkfüvet. Beletesszük a sajtot, mikor elkezd olvadni, felöntjük a tejszínnel és a húslé felével, sózzuk, borsozzuk, közepes lángon főzni kezdjük. Mikor a mártás összeáll, hozzáadjuk a 2-3 darabba vágott és alaposan megszurkált májakat, mérsékeljük a lángot, pár perc alatt, időnként megkeverve készre főzzük a ragut. Ha túl sűrű lenne, hozzáöntünk még a húsléből.

Tálaláskor egy mélyebb tányérba szedünk a gnocchiból, rákanalazunk a raguból, majd a tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

DSC_6633s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

spenót csirkemáj tárkony gnocchi petrezselyem kucsmagomba