2016. ápr 13.

Gombás-spárgás paprikás medvehagymás nokedlivel

írta: Hajós Ágnes
Gombás-spárgás paprikás medvehagymás nokedlivel

A jól ismert klasszikus kicsit felturbózva

Az úgy volt, hogy az utolsó fél csokor, hűtőben árválkodó medvehagymát már nagyon fel kellett használni. Viszont vettem spárgát meg egy kis gombát is (a piacon mindig elkap a vásárolhatnék, főleg, ha szép az áru).

Eredetileg gombapaprikást terveztem nokedlivel, de egy hirtelen ötlettől vezérelve az előbb említett zöldségeket is belefőztem. 

Az eredmény szuper lett, igazi tavaszi zöldségtobzódás magyaros beütéssel.

 

Gombapaprikás spárgával, medvehagymás galuskával

DSC_2668s

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg közepes fejű gomba

30 dkg fehér spárga

1 nagyobb hagyma

1 ek olaj

1 ek pirospaprika

1 ek paprikakrém

2 nagy gerezd fokhagyma

3 ek tejföl

2 ek étk. keményítő

Só, bors

Petrezselyem a díszítéshez

 

25 dkg liszt

2 tojás

Fél csokor (kb. 10 dkg) medvehagyma

Só, bors

1 ek olaj

 

A hagymát apróra, a gombákat négybe vágjuk. A spárgák fás részét levágjuk, az alsó 5 cm-ét zöldséghámozóval lehántjuk, majd 3 cm-es darabokra vágjuk (ha nagyon vastag a szára, vágjuk félbe).

Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, üvegesre pirítjuk. Belenyomjuk a fokhagymát, addig kevergetjük, míg megérezzük az illatát. Rászórjuk a pirospaprikát, beletesszük a paprikakrémet, majd pár keverés után hozzáadjuk a gombát és a spárgát. Kevés vízzel felöntjük, 15 percig főzzük, míg a spárga megpuhul. Ne tegyünk rá fedőt, így a lé nagy része is el fog főni. A tejfölt simára keverjük a keményítővel, kevés pörköltlével felengedjük, majd a zöldségekhez keverjük. Párszor megkeverjük, összemelegítjük, míg besűrűsödik.

A medvehagyma szárát lecsipkedjük, nagyon apróra vágjuk. A nokedlihez a lisztet, a tojást, a medvehagymát, sót, borsot kevés vízzel kikeverjük, galuskatészta-állagot kell, hogy kapjunk. Forró, sós vízbe szaggatjuk, mikor feljöttek a víz tetejére, leszűrjük. Hideg vízzel átöblítjük, kevés olajjal összeforgatjuk (ezt csak akkor kell, ha nem azonnal fogyasztjuk, így tálalás előtt újra kell melegíteni).

Egy adag nokedlit és paprikást tányérra szedünk, petrezselyemmel díszítve kínáljuk.

DSC_2672s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

gomba medvehagyma spárga