Rozsos zsemle zabpehellyel
Friss, ropogós barna zsemle házilag
Az utóbbi időben sajnos elég kevés időm van kenyeret sütni, zsemlével meg főleg ritkán szórakozok.
Múltkor mégis rászántam magam, és akkor már egy kicsit cifráztam is :)
Zabpelyhes-rozsos zsemle
Hozzávalók:
40 dkg sima liszt
10 dkg rozsliszt
1,5 dl tej
1 mk cukor
3,5 dkg élesztő
3 ek olaj
1 tojás fehérje
2 tk só
Pár ek zabpehely
A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk. A lisztet a rozsliszttel együtt egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük az élesztős tejet és az olajat, megdagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, 8 dkg-os darabokra osztjuk, zsemléket formázunk belőle. Tepsire ültetjük, letakarva ismét duplájára kelesztjük. Végül megkenjük a kissé felvert tojásfehérjével, megszórjuk zabpehellyel. 200 fokos sütőben világosbarnára sütjük (20-30 perc). Rácson kihűtjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!