2016. máj 24.

Görög hangulatú saláta Tetovált lány módra

írta: Hajós Ágnes
Görög hangulatú saláta Tetovált lány módra

Spenóttal, rántott fetasajttal és ropogós házi pitával

Nemrég az L betűs multinál volt egy több hétig tartó receptverseny, aminek a fődíját nem sikerült elnyernem. Szerencsére az egyik heti nyereményt azért igen, pont a végén, addigra már befontam a szemöldököm az izgalomtól...

Szóval minden hétre meg volt adva a téma, ami szerint fel kellett tölteni a recepteket, általában valamelyik nemzet konyhája. Volt egy görög hét is, erre találtam ki ezt a salátát.

Most próbáltam először fetát rántani, de biztos nem utoljára, valami isteni. Ezzel is úgy kell bánni, mint a többi rántott sajttal: alapos panírozás, gyors sütés és tökéletes lesz :)

 

Olívás saláta bébispenóttal, ropogós fetafalatkákkal és pitával

DSC_1940

Hozzávalók 4 főre:

2 doboz (összesen kb. 25 dkg) bébispenót

15 dkg vegyes olajbogyó

4 marék kapribogyó

1 nagy vöröshagyma

1 nagy lilahagyma

1 ek oregánó

2 ek (fehér)borecet

Só, bors

Olívaolaj

40 dkg feta

Liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz

 

A pitához:

50 dkg liszt + a nyújtáshoz

3 dkg élesztő

2 tk só

3 dl víz

3 ek olívaolaj

1 tk cukor

 

A pitához a cukrot elkeverjük a langyos vízben, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Összedagasztjuk a többi hozzávalóval, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, golflabdánál kicsit nagyobb darabokat vágunk belőle. Gombócokat formázunk, pár percig állni hagyjuk, majd 1 cm vastag körökké nyújtjuk, sütőpapíros tepsire tesszük. 250 fokosra melegítjük a sütőt, betoljuk, addig sütjük, míg a piták felfúvódnak, megfordítjuk, majd 2 perc után kivesszük. Rácson kihűtjük.

A bébispenótot átmossuk, egy mély tálba tesszük. Hozzáadjuk az olajbogyókat, a kaprit, vékonyan beleszeljük a hagymákat. Alaposan megborsozzuk, pár „csurranásnyi” fehérborecetet adunk hozzá. Meglocsoljuk kb. 5 ek olívaolajjal, összeforgatjuk, hozzáadjuk az oregánót, pár percre behűtjük.

Addig a fetából kis háromszög alapú darabkákat vágunk, a szokásos módon (duplán) bepanírozzuk. Egy serpenyőben 1 cm-nyi olívaolajat hevítünk, gyorsan kisütjük rajta a sajtokat. Jó forró legyen az olaj, gyorsan kell dolgozni. Papírtörlőre szedjük, kiöntjük az olajat, papírtörlővel kitöröljük a serpenyőt.

A pitákat lapjában félbe, majd háromszögekbe vágjuk, kevés olajjal meglocsolva ropogósra sütjük.

Tálaláskor egy adag salátát tányérra szedünk, rátesszük a sült sajtot, a pitával kínáljuk.

DSC_1941

DSC_1943

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

olajbogyó feta pita bébispenót