2016. jún 03.

Tócsni, görhöny, lapcsánka

írta: Hajós Ágnes
Tócsni, görhöny, lapcsánka

A száznevű finomság legegyszerűbb receptje

A most következő étel kellemes gyerekkori emlékeket idéz bennem. sokszor volt, hogy apukám vacsorára görhönyt készített (csak később tudtam meg, hogy tócsniként ismertebb). 

Akkor én jó nagy adag ketchuppel ettem, általában addig, amíg meg nem fájdult a hasam :) Mostanában viszont sajttal és tejföllel szeretem a legjobban.

Amit most megmutatok, az a legegyszerűbb recept, ezerféleképpen lehet dúsítani, ízesíteni. Hagymát, fokhagymát, petrezselymet szoktam még beletenni, szezonban medvehagymát is.

Sőt, a krumplit is le lehet cserélni, én sütöttem már édesburgonyából, sütőtökből, cukkiniből, sőt, céklából is. Újabban, hogy egy kicsit egészségesebbé tegyem, zabpehelylisztet használok, de szerintem bármilyen más liszt is jó hozzá.

A görhöny több változatáról és rövid történetéről még a Wikipedia is megemlékezik itt.

 

Tócsni

DSC_2853s

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg krumpli

2 tojás

3 tk só

Frissen őrölt bors

Kb. 20 dkg liszt

Olaj

 

A krumplit meghámozzuk, a reszelő durvábbik részén lereszeljük. Megszórjuk a sóval, kicsit állni hagyjuk, míg levet ereszt.

Beleütjük a tojásokat, megborsozzuk, alaposan összekeverjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrűn folyós masszát kapjunk.

Egy serpenyőben 1 cm-nyi olajat hevítünk. Evőkanállal halmokat teszünk bele a masszából, a kanál hátával ellapítjuk. Pár perc alatt mindkét oldalukat megsütjük, papírtörlőre szedjük.

Ízlés szerint köretként, vagy magában, valamilyen szósszal fogyasztjuk.

DSC_2848s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

krumpli