2018. ápr 26.

Áfonyás-rizses saláta bacon-nel

írta: Hajós Ágnes
Áfonyás-rizses saláta bacon-nel

Az édes-sós ízek kedvelőinek ajánlom!

Nem tudom, ki hogy van vele, én sosem tudom eltalálni a főtt rizs mennyiségét, mindig több lesz a kelleténél.

Ezért többször készítek a maradékból rizssalátát, kettőt már meg is osztottam veletek, egy tojásosat és egy csípős-sajtosat.

Legutóbb még megsózni is elfelejtettem a rizst, így adta magát az ötlet, hogy egy édes-sós verziót készítsek. 

Ezt a receptet, vagyis az alapját egy külföldi oldalon találtam, de már nem tudom, hogy hol...

 

Áfonyás rizssaláta

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg áfonya

15 dkg rizs

2 tk só

Pár tekerésnyi bors

1 kisebb fej szívsaláta

2 csomag mini mozzarella

1 nagy újhagyma zöldjével együtt

10-12 szelet bacon

 

Az öntethez:

1 közepes fej lilahagyma

10 dkg áfonya

2 ek szőlőmagolaj

1 db ötcentis ág rozmaring

Fél tk só, pár tekerésnyi bors

3 nagy ek görög joghurt

2 ek balzsamecet

Ízlés szerint édesítőszer (pl. 1-2 tk méz)

 

Az öntethez a hagymát durvára vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük a szőlőmagolajat, a hagymát üvegesre pirítjuk rajta. Félidőben hozzáadjuk a rozmaring leveleit, a sót és a borsot. A botmixer poharába tesszük, hozzáadjuk a további összetevőt és összeturmixoljuk. Hűtőbe tesszük, míg teljesen kihűl és összeérik.

A rizst dupla mennyiségű vízben puhára főzzük, kihűtjük. A mozzarellákat félbevágjuk, a saláta leveleit falatnyi darabokra tépjük. A bacont száraz serpenyőben ropogósra sütjük, papírtörlőre szedjük. Az újhagymát vékonyan felkarikázzuk.

Az áfonyát, rizst, salátát, sajtot és a hagymakarikákat egy tálba tesszük, megsózzuk, borsozzuk, óvatosan összeforgatjuk.

Tálaláskor egy-egy adag salátát tálra szedünk, rámorzsoljuk a bacont és szép adag öntetet adunk hozzá.

  Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

rizs áfonya bacon mozzarella