Csavart tejes-vajas zsemle magokkal
Pihe-puha omlós péksüti
Nagyon régen tettem utoljára közzé zsemlereceptet, meg úgy egyáltalán, bármiféle péksüteményt. Ennek nagyon egyszerű oka van, újabban nincs kedvem szórakozni vele.
Persze van az úgy, hogy hétvégén (szokás szerint) te kelsz először, és észreveszed, hogy nincs mit az asztalra tenni. Szerencsére gyűjtögető-szenvedélyemnek hála volt itthon minden, ami egy adag puha, illatos zsemléhez szükséges.
Vittem bele egy kis fantáziát, megtekergettem erre-arra és már mehetett is sülni :)
Csavart zsemle
Hozzávalók 8 darabhoz:
50 dkg liszt
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
2 tk só
Fél dl olvasztott vaj
Magok, nagy szemű só a tetejére
1 tojás
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt. A lisztet egy tálba tesszük, beleszórjuk a sót, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és a vajat, megdagasztjuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
Egy deszkán 8 részre osztjuk, egyenként 30 cm hosszúra sodorjuk. Először csomót kötünk rá,
majd a szárakat még egyszer-kétszer a hurokba tekerjük.
Egy tepsire ültetjük, majd konyharuhával letakarjuk a zsemléket. Fél óra után megkenjük a felvert tojással, majd ízlés szerint megszórjuk magokkal és/vagy durva szemű sóval.
200 fokos sütőben készre sütjük (kb. 25 perc).
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!