2019. jún 10.

Sült sajt rengeteg zöldséggel

írta: Hajós Ágnes
Sült sajt rengeteg zöldséggel

Könnyű nyári ízek egy világsztártól

Nigellát mindeig is szerettem és fogom is. ő képes csak arra, hogy a félkész kajákat kis átalakítással igazi házi lakomaként tálalja.

Persze nem csak ezt szeretem benne, rengeteg okom van még rá, szerintem többször ecseteltem is. Sosem titkolta, hogy túlsúlyos, hogy időnként két adag ételt tüntet el egyedül, viszont csendben hallgatott, mikor családi tragédia, vagy erőszakos házastárs volt jelen az életében.

A most következő két köret Nigella receptje alapján készült, persze kissé változtattam rajta. Nem mintha nem tisztelném a kitalálót, de nekem pont ezek voltak itthon :D A sült sajt meg a szenvedélyem, szóval ő lett a főszereplő :)

 

Sült füstölt sajt kétféle körettel Nigellától

Hozzávalók 4 főre:

4 db vastag szelet, kb 2,5 cm-es füstölt sajt egyben

Vagy 8 db füstölt grillsajt

 

A sült paprikás körethez:

1 nagy piros és narancssárga kaliforniai paprika

10 dkg fekete, magozott olívabogyó

1 nagy hagyma

Olívaolaj

Só, bors

 

Az orzottóhoz:

15 dkg gersli vagyis árpagyöngy

1 marék aranymazsola

1 csipet sáfrány

1 sonkahagyma

1 gerezd fokhagyma

1 dl fehérbor vagy száraz vermut

5 dkg parmezán

10 dkg mascarpone

Kb. 1 l alaplé

 

Az orzottóhoz egy lábasban felolvasztjuk a vajat, megfuttatjuk rajta az apróra vágott hagymát és a fokhagymát. Pár perc után mehet hozzá az árpagyöngy, felöntjük a borral. Mikor magába szívta, kanalanként elkezdjük adagolni hozzá az alaplevet, mindig csak akkor, ha az előzőt magába szívta.

Közben beleszórjuk a sáfrányt és a mazsolát is, kicsit sózzuk, nagyon borsozzuk.

Akkor lesz kész, ha a gersli megpuhul. Ekkor elzárjuk a gázt, hozzáadjuk a parmezánt és a mascarpone-t, simára keverjük. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk, borsozzuk.

Közben a paprikákat hosszú, 2 cm-es csíkokra vágjuk, a hagymát is felszeleteljük. Egy tűzálló tálban összeforgatjuk kevés olívaolajjal, sóval és borssal, 180 fokos sütőbe toljuk fél órára.

Mikor minden kész, egy (grill)serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk. Mikor jó forró, megsütjük rajtuk a sajtok mindkét oldalát (határozott mozdulattal kell alányúlni és megfordítani).

Tálaláskor egy-egy kanál köretet tányérra szedünk, a sült sajttal kínáljuk.

masca

Szólj hozzá

mazsola olajbogyó kaliforniai paprika gersli füstölt sajt mascaropne