2020. jan 19.

Török pizza (pide)

írta: Hajós Ágnes
Török pizza (pide)

Fűszeres húsos mártással, sajttal,  forrón a sütőből

Többször láttam már különböző tv-műsorokban, ahogy a török pizzát készítik de nem nagyon találtam autentikus receptet hozzá. 

Nemrég viszont az interneten barangolva belefutottam az eddigi legígéretesebb leírásba. A szerző egy török nénitől leste el az elkészítés módját, persze ő kapásból 2 kg liszttel indult neki a sütésnek. 

Az itt elkészített mennyiségből 4 szép felnőtt adag lesz. 

forrás

 

Török pizza (pide)

Hozzávalók 4 adaghoz:

A raguhoz:

30 dkg darált hús (eredetileg bárány, én pulykát és/vagy disznót ajánlok, ha nem beszerezhető)

1 kis fej hagyma

1 nagy gerezd fokhagyma

1 paprika

0,5 l passzírozott paradicsomlé

Olívaolaj

1 ek erős vagy édes paprikakrém

1 csapott ek füstölt pirospaprika

Só, bors

A tésztához:

30 dkg liszt + a gyúráshoz

2,5 dkg élesztő

2 ek görög v. török joghurt

1 tojás

1 ek puha vaj

2 tk só

Csipet cukor

1 dl langyos víz

 

+olívaolaj

+reszelt sajt

 

A raguhoz az olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát és paprikát, mikor puha, rányomjuk a fokhagymát és hozzáadjuk a darált húst. Kevergetve pirítjuk, mikor kifehéredett, hozzáadjuk a paprikakrémet, a füstölt paprikát, ráöntjük a paradicsomlét. Addig főzzük, míg a hús teljesen megpuhul, ekkor elfőzzük a nedvességet, de ne az összeset, csak amíg egy sűrű krémet kapunk. Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk és (én alaposan) megborsozzuk.

Teljesen kihűtjük.

A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a cukrozott vízben, a lisztet egy tálba öntjük. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a joghurtot és az élesztős vizet, beletesszük a vajat és a felvert tojás felét. Sózzuk és alaposan összegyúrjuk. Puha, de rugalmas masszát kel, hogy kapjunk, ha nagyon ragad, mehet hozzá még egy kis liszt.

Nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkán átgyúrjuk, négyfelé osztjuk. Egyenként hajó alakúra formázzuk, a szélükön 2 cm-t kihagyva megkenjük a húskrémmel. Felpödörgetjük a szélét, megkenjük a maradék tojással. A tetejüket megszórjuk reszelt sajttal és mehetnek a 180-200 fokos sütőbe pirulásig.

Azonnal, forrón a legjobb, de én másnap, hidegen egy kis joghurttal is imádtam.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

török sajt pizza darált hús