Zöldségek hidegen, színesen
Olcsó és mutatós köretek, kiegészítők - akár gasztroajándéknak is!
Nem nagyon szeretem a gyümölcsöket, kivéve, ha sütve vagy főzve kell fogyasztani. A zöldségeket viszont imádom. Bármilyen fajtát, egyedül a kelkáposztával nem vagyok jóban, de azt is megeszem, ha muszáj. Az utóbbi időben volt rá példa, hogy én alkottam savanyúságot, esetleg hús mellé kínálható marinált zöldséget. Sőt, nagy kedvencem, a medvehagyma ízét is megőriztem néhány zöld társával együtt egy kis olajban.
Ezeket kicsi aranyos üvegben, akár személyes üzenettel ajándékba is adhatjuk, tuti siker!
Megj. (2015. 02. 14.): azóta ezeket rengetegszer elkészítettem, az utolsó kettővel versenyekre is neveztem és szinte mindig sikert arattak :)
Lila csalamádé
40 dkg lilakáposzta (1 kis fej torzsa nélkül)
10 dkg (1 közepes) sárgarépa
3 közepes fej hagyma
1 paprika
1 kápia paprika
Fél kígyóuborka
1 csomag hónapos retek
2 ek só
0,6 dl 20%-os ecet
5 db édesítő
A répát lereszeljük, a többi zöldséget nagyon vékonyra vágjuk, egy nagy tálban a sóval alaposan összekeverjük. A legjobb kézzel, így az apró morzsolgató mozdulatoktól sokkal jobban eloszlik a só. Az ecetben feloldjuk az édesítőt, ezzel ismét összekeverjük a salátát (ezt már ne kézzel).
Három napig szobahőmérsékleten, lefedés nélkül érleljük, naponta többször átkeverjük. Végül tiszta befőttesüvegekbe töltjük. Hűtőben hetekig eláll.
Ha nagyobb mennyiséget szeretnénk belőle készíteni, tegyünk hozzá tartósítószert is.
Marinált kápia paprika
Hozzávalók:
6 kápia paprika
Ecet
Só, édesítő
Olívaolaj
A paprikákat 180 fokos sütőben addig sütjük, míg felhólyagosodik és itt-ott akár meg is feketedik. Kivéve hagyjuk langyosra hűlni.
3 ek ecetből egy csipet sóval, 4 édesítővel és 2 dl vízzel salátalevet keverünk. A langyos paprikákról lehúzzuk a héjat. Ha lehet, a salátalé felett dolgozzunk, hogy a paprikából kicsöpögő lé ne vesszen kárba. A magokat is kiszedjük – már amennyi sikerül :) Beletesszük a salátalébe, öntünk rá egy réteg olívaolajat. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük, de több napig is eláll.
Sült húsok mellé, szendvicsbe nagyon finom.
Zöldfűszeres tökmagolaj
Hozzávalók:
3 dl tökmagolaj
2 nagy marék rukkola
1 csokor bazsalikom
1 csokor korianderzöld (vagy petrezselyem)
1 csokor medvehagyma
Egy késes robotgépbe tesszük a rukkolát, a bazsalikomot, medvehagymát és korianderzöldet. Ráöntünk a tökmagolajat. Addig aprítjuk-keverjük, míg csak nagyon kicsi darabokban látszanak a fűszerek. A medvehagymát fokhagymával is helyettesíthetjük.
Sok mindenhez használható, tésztákhoz, salátához, akár kenyérre kenve is. Hűtőben nagyon sokáig eláll. Egészséges és nagyon finom!
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!