2012. máj 09.

Zöldségek hidegen, színesen

írta: Hajós Ágnes
Zöldségek hidegen, színesen

Olcsó és mutatós köretek, kiegészítők - akár gasztroajándéknak is!

Nem nagyon szeretem a gyümölcsöket, kivéve, ha sütve vagy főzve kell fogyasztani. A zöldségeket viszont imádom. Bármilyen fajtát, egyedül a kelkáposztával nem vagyok jóban, de azt is megeszem, ha muszáj. Az utóbbi időben volt rá példa, hogy én alkottam savanyúságot, esetleg hús mellé kínálható marinált zöldséget. Sőt, nagy kedvencem, a medvehagyma ízét is megőriztem néhány zöld társával együtt egy kis olajban.

Ezeket kicsi aranyos üvegben, akár személyes üzenettel ajándékba is adhatjuk, tuti siker!

Megj. (2015. 02. 14.): azóta ezeket rengetegszer elkészítettem, az utolsó kettővel versenyekre is neveztem és szinte mindig sikert arattak :)

Lila csalamádé

P1010069

 40 dkg lilakáposzta (1 kis fej torzsa nélkül)

10 dkg (1 közepes) sárgarépa

3 közepes fej hagyma

1 paprika

1 kápia paprika

Fél kígyóuborka

1 csomag hónapos retek

2 ek só

0,6 dl 20%-os ecet

5 db édesítő

A répát lereszeljük, a többi zöldséget nagyon vékonyra vágjuk, egy nagy tálban a sóval alaposan összekeverjük. A legjobb kézzel, így az apró morzsolgató mozdulatoktól sokkal jobban eloszlik a só. Az ecetben feloldjuk az édesítőt, ezzel ismét összekeverjük a salátát (ezt már ne kézzel).

DSC_3927s

Három napig szobahőmérsékleten, lefedés nélkül érleljük, naponta többször átkeverjük. Végül tiszta befőttesüvegekbe töltjük. Hűtőben hetekig eláll.

Ha nagyobb mennyiséget szeretnénk belőle készíteni, tegyünk hozzá tartósítószert is.

Marinált kápia paprika

P1010072s 

Hozzávalók:

6 kápia paprika

Ecet

Só, édesítő

Olívaolaj

A paprikákat 180 fokos sütőben addig sütjük, míg felhólyagosodik és itt-ott akár meg is feketedik. Kivéve hagyjuk langyosra hűlni.

3 ek ecetből egy csipet sóval, 4 édesítővel és 2 dl vízzel salátalevet keverünk. A langyos paprikákról lehúzzuk a héjat. Ha lehet, a salátalé felett dolgozzunk, hogy a paprikából kicsöpögő lé ne vesszen kárba. A magokat is kiszedjük – már amennyi sikerül :) Beletesszük a salátalébe, öntünk rá egy réteg olívaolajat. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük, de több napig is eláll.

Sült húsok mellé, szendvicsbe nagyon finom.

Zöldfűszeres tökmagolaj

P1010065s

Hozzávalók:

3 dl tökmagolaj

2 nagy marék rukkola

1 csokor bazsalikom

1 csokor korianderzöld (vagy petrezselyem)

1 csokor medvehagyma

Egy késes robotgépbe tesszük a rukkolát, a bazsalikomot, medvehagymát és korianderzöldet. Ráöntünk a tökmagolajat. Addig aprítjuk-keverjük, míg csak nagyon kicsi darabokban látszanak a fűszerek. A medvehagymát fokhagymával is helyettesíthetjük.

Sok mindenhez használható, tésztákhoz, salátához, akár kenyérre kenve is. Hűtőben nagyon sokáig eláll. Egészséges és nagyon finom!

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

medvehagyma bazsalikom csalamádé lilakáposzta rukkola tökmagolaj kápia korianderzöld