2012. máj 10.

30 perces ebéd csirkemájjal, szőlővel wokban sütve

írta: Hajós Ágnes
30 perces ebéd csirkemájjal, szőlővel wokban sütve

Kedvenc ételem májjal, kenyérkockával, hagymákkal, ezt mindenkinek meg kell kóstolni!

Elég népszerűek manapság az olyan receptek, amik azzal kecsegtetnek, hogy fél óra alatt kész lesz egy isteni étel, ami különleges és pofonegyszerű. Ilyenkor legtöbbször kiderül, hogy az előkészítés szintén félóra vagy az alapanyagok beszerezhetetlenek, esetleg tele vannak félkész összetevőkkel. Évekkel ezelőtt még egy akkori főzőműsorban láttam ezt a receptet, Kovács Lázár készítette.  Annyira megmaradt bennem, hogy azóta többször elkészítettem. A hozzávalókat pont annyi idő múlva kell hozzátenni az ételhez, amennyi idő alatt felszeleteljük, előkészítjük. Tehát:

Csirkemáj szőlővel

P1010067s

 Hozzávalók 2 főre:

1 ek vaj

5 dkg füstölt szalonna

1 közepes fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

25 dkg csirkemáj

4 szelet magos kenyér

15 szem nagy szemű piros szőlő

Kakukkfű

Só, bors

Fél csokor petrezselyem

Én wokban szoktam készíteni, de bármilyen magas falú serpenyő megfelel. Nem kell erős lángra állítani, a közepes gázrózsa takarékon elég. Végig ezen a szinten tartjuk.

A serpenyőbe dobjuk a vajat, amíg elolvad, felcsíkozzuk a szalonnát, majd ezt is beledobjuk. Addig vékony félkarikákra vágjuk a hagymát, összekeverjük a szalonnával. Meghámozzuk a fokhagymákat, belenyomjuk, keverünk egyet rajta. A májat nagyobb falatnyi darabokra vágjuk, hozzátesszük a hagymás szalonnához, rászórunk 1 kk kakukkfüvet, borsozzuk, keverjük. Ekkor felkockázzuk a kenyeret, egy másik serpenyőben pár perc alatt ropogósra pirítjuk. Mikor készen vannak, a májhoz adjuk. A szőlőszemeket leszedegetjük a fürtről, és hozzátesszük a majdnem kész ételhez. 2 perc kell neki, csak fényt kapjanak a szemek, megsózzuk és kész. Tálalás előtt megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

P1010065s

Kettőnk közé téve a tálat, villával és vörösbort kortyolgatva a legjobb fogyasztani.

P1010068s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

szőlő csirkemáj kakukkfű szalonna petrezselyem