Az első sütim
Málnás-habos kosárkák
Mint nemrég leírtam, nem nagyon vagyok kibékülve a gyümölcsökkel. A süteményekkel hasonló a helyzet, sokáig nem is sütöttem szinte semmit. Viszont rá kellett jönnöm, hogy rajtam kívül mindenki édesszájú kis családomban, sőt az ismeretségi körömben is. Zolika mindene a csoki, párom és Soma mindenféle édességet imád. Legutóbb friss (és persze még elég drága) málnához jutottam. Egy-két napig tároltam, majd gondoltam, itt az idő, megsütöm életem első olyan sütijét, aminek a receptje az én ötletem...
A legviccesebb az, hogy szerintem én ettem belőle a legtöbbet. Na, nem azért, mert a többieknek nem kellett, hanem mert későn értek haza :D Igen, munkaigényes, 10 perccel tovább is tart az elkészítés, mint egy bögrés finomságot. De higgyétek el, a végeredmény megéri azt a plusz 10 percet! Emellett időnként eszembe jut az egészséges életmód. Ez a süti folyékony édesítővel, Graham liszttel és barna cukorral készült, de ha nincs otthon, mehet minden a hagyományos fajtával.
Málnás kosárkák karamellel
Hozzávalók 16 darabhoz:
12,5 dkg vaj+ a kenéshez
22,5 dkg grahamliszt
2 ek barna cukor
2 ek víz
10 dkg friss málna
3 nagy ek mascarpone
1 dl habtejszín
Folyékony édesítő
5 ek cukor
A tésztához a vajat a liszttel, a cukorral és a vízzel összegyúrjuk (késes robotgépbe szórva a legegyszerűbb). 8 cm átmérőjű rudat formázunk, folpackba csomagoljuk, 20 percre hűtőbe tesszük. 16 db fém kosárkaformát kivajazunk.
A hűtőből kivéve a tésztából fél cm vastag korongokat vágunk, belenyomkodjuk a formába. Egy tepsibe tesszük a kosárkákat. 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a széle picit megbarnul. Kihűtjük, majd kiszedjük a formából a tésztát (könnyen kijön), teljesen lehűtjük .
Közben a krémet készítjük el. A málnából kiszedünk 16 darabot (vagy amennyi kosárka lett), a többi málnát a mascarponéval és a tejszínnel és ízlés szerinti édesítővel addig keverjük, míg kemény lesz a hab (a habtejszínt előtte 12 órára hűtőbe kell tenni).
A kosárkákba töltjük, mindegyik közepébe egy-egy málnát nyomunk.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a cukrot, vigyázva, nehogy megégjen. A karamellt a málnára, köré köré csorgatjuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!