2012. máj 14.

Levesek krémesen, gazdagon

írta: Hajós Ágnes
Levesek krémesen, gazdagon

Selymes krémlevesek sok belevalóval

Nagyon népszerűek ma a krémlevesek, több okból is. Legtöbbjüket elég egyszerű elkészíteni, és ami a fő szempont nálam, így szinte bármilyen zöldséget meg lehet etetni a gyerekekkel. Nekem az édesanyám már gyerekkoromban alkalmazta a turmixolós technikát, a karfiol-, és krumplilevest másképp nem ettük meg :)

A férfiak nem igazán rajonganak a krémlevesekért (legalábbis a mi családunkban), de a következő összeállításban ők is biztos találnának olyat, ami nekik tetszik:

 

Tárkonyos burgonyakrémleves füstölt sajttal

 DSC_0946s

Hozzávalók 2 főre:

30 dkg burgonya

1 kk tárkony

7 dl húslé

5 dkg füstölt sajt

1,5 dl tejszín

Só, bors

Felforraljuk a levest, beledobjuk a kockákra vágott krumplit, fűszerezzük a tárkonnyal, puhára főzzük. Mikor puha, összeturmixoljuk a reszelt füstölt sajttal. Visszatesszük a tűzre, beleöntjük a tejszínt, de nem forraljuk fel. Megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk.

Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Krémes csirkeleves medvehagymával

 P1010043s

Hozzávalók 2 főre:

2 nagy csirke felsőcomb

1 l húsleves

2 fej hagyma

3 szál medvehagyma (ha nincs, újhagyma zöldje is megfelel)

Só, bors

A combokat beletesszük a húslevesbe, mikor felforr, lehabozzuk, alacsony lángon puhára főzzük. Felaprítjuk a hagymákat, miután a hús fél órája fő, beleszórjuk a levesbe. Mikor teljesen puhák a combok, kiemeljük a levesből. Miután langyosra hűlt, a húst falatnyi darabokra tépkedjük. A visszamaradt hagymás levest simára turmixoljuk, visszatesszük bele a husit. Ismét felforraljuk.

A medvehagymát csíkokra vágjuk, a forró levesbe tesszük. Még 5 perc, és kész.

 

Sajtkrémleves nagyon gazdagon

 O

 Hozzávalók 2 főre:

5 dkg apró szemű bab

5 dkg lencse

5 dkg répa

5 dkg zöldbab

10 dkg gomba

1 közepes fej hagyma

5 dkg füstölt szalonna

1 l húsleves

15 dkg zsíros sajt

1,5 dl tejszín

1 dl fehérbor v. rozé

Babérlevél

Só, bors

2 cipó

A babot és a lencsét előző este beáztatjuk.

A hagymát felaprítjuk, a szalonnát felkockázzuk. A szalonnát egy lábasba tesszük, alacsony lángon kiolvasztjuk. Rátesszük a hagymát, 2 percig együtt kevergetjük. Ráöntjük a húslevest, felforraljuk. Felkockázzuk a répát, felszeleteljük a gombát és a zöldbabot. Mikor felforrt a leves, leszűrjük a babot, lencsét, és a többi zöldséggel együtt a levesbe tesszük. Hozzáöntünk még kb. fél liter vizet, beledobunk egy babérlevelet és fedő alatt puhára főzzük a zöldségeket.

Lereszeljük a sajtot. Mikor puhák a zöldségek, beleöntjük a levesbe a bort, majd beleszórjuk a sajtot is. Állandó keverés mellett megvárjuk, míg elolvad a sajt (különben a babbal együtt leég – tapasztalat).

Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.

A cipók tetejét levágjuk, belsejüket kivájjuk (jó lesz majd fasírthoz). A cipókat és tetejüket is tepsibe tesszük. A tetőkbe sajtot szórunk, és forró sütőben ráolvasztjuk, addigra a cipók is ropogósak lesznek. Sütőből kivéve belekanalazzuk a levest, és rögtön fogyaszthatjuk.

 

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

 

Szólj hozzá

rozé bor lencse répa gomba sajt medvehagyma bab csirkecomb tárkony szalonna füstölt sajt