Levesek krémesen, gazdagon
Selymes krémlevesek sok belevalóval
Nagyon népszerűek ma a krémlevesek, több okból is. Legtöbbjüket elég egyszerű elkészíteni, és ami a fő szempont nálam, így szinte bármilyen zöldséget meg lehet etetni a gyerekekkel. Nekem az édesanyám már gyerekkoromban alkalmazta a turmixolós technikát, a karfiol-, és krumplilevest másképp nem ettük meg :)
A férfiak nem igazán rajonganak a krémlevesekért (legalábbis a mi családunkban), de a következő összeállításban ők is biztos találnának olyat, ami nekik tetszik:
Tárkonyos burgonyakrémleves füstölt sajttal
Hozzávalók 2 főre:
30 dkg burgonya
1 kk tárkony
7 dl húslé
5 dkg füstölt sajt
1,5 dl tejszín
Só, bors
Felforraljuk a levest, beledobjuk a kockákra vágott krumplit, fűszerezzük a tárkonnyal, puhára főzzük. Mikor puha, összeturmixoljuk a reszelt füstölt sajttal. Visszatesszük a tűzre, beleöntjük a tejszínt, de nem forraljuk fel. Megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk.
Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Krémes csirkeleves medvehagymával
Hozzávalók 2 főre:
2 nagy csirke felsőcomb
1 l húsleves
2 fej hagyma
3 szál medvehagyma (ha nincs, újhagyma zöldje is megfelel)
Só, bors
A combokat beletesszük a húslevesbe, mikor felforr, lehabozzuk, alacsony lángon puhára főzzük. Felaprítjuk a hagymákat, miután a hús fél órája fő, beleszórjuk a levesbe. Mikor teljesen puhák a combok, kiemeljük a levesből. Miután langyosra hűlt, a húst falatnyi darabokra tépkedjük. A visszamaradt hagymás levest simára turmixoljuk, visszatesszük bele a husit. Ismét felforraljuk.
A medvehagymát csíkokra vágjuk, a forró levesbe tesszük. Még 5 perc, és kész.
Sajtkrémleves nagyon gazdagon
Hozzávalók 2 főre:
5 dkg apró szemű bab
5 dkg lencse
5 dkg répa
5 dkg zöldbab
10 dkg gomba
1 közepes fej hagyma
5 dkg füstölt szalonna
1 l húsleves
15 dkg zsíros sajt
1,5 dl tejszín
1 dl fehérbor v. rozé
Babérlevél
Só, bors
2 cipó
A babot és a lencsét előző este beáztatjuk.
A hagymát felaprítjuk, a szalonnát felkockázzuk. A szalonnát egy lábasba tesszük, alacsony lángon kiolvasztjuk. Rátesszük a hagymát, 2 percig együtt kevergetjük. Ráöntjük a húslevest, felforraljuk. Felkockázzuk a répát, felszeleteljük a gombát és a zöldbabot. Mikor felforrt a leves, leszűrjük a babot, lencsét, és a többi zöldséggel együtt a levesbe tesszük. Hozzáöntünk még kb. fél liter vizet, beledobunk egy babérlevelet és fedő alatt puhára főzzük a zöldségeket.
Lereszeljük a sajtot. Mikor puhák a zöldségek, beleöntjük a levesbe a bort, majd beleszórjuk a sajtot is. Állandó keverés mellett megvárjuk, míg elolvad a sajt (különben a babbal együtt leég – tapasztalat).
Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
A cipók tetejét levágjuk, belsejüket kivájjuk (jó lesz majd fasírthoz). A cipókat és tetejüket is tepsibe tesszük. A tetőkbe sajtot szórunk, és forró sütőben ráolvasztjuk, addigra a cipók is ropogósak lesznek. Sütőből kivéve belekanalazzuk a levest, és rögtön fogyaszthatjuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!